Alaptarea dupa cezariana

Alaptarea dupa cezariana

0

O cezariana poate afecta posibilitatea de-a alapta? Este posibil. Iata cateva aspecte importante pe care este bine sa le cunosti despre alaptarea dupa o cezariana.

Poti alapta imediat dupa nastere – Este posibil sa alaptezi imediat daca primesti un anestezic regional pentru operatie si nu ai o anestezie generala. Vei avea totusi nevoie de ajutor din partea unei asistente, doula sau din partea sotului, de ce nu? Roaga persoana care te ajuta sa te ridice cu grija pentru a putea sustine bebelusul la san.

Antibioticele sau calmantele pot avea efecte asupra laptelui – In zilele de dupa nastere vei primi calmante intravenos sau in forma de pastile, insa acestea sunt permise pentru mamele care vor sa alapteze. In cel mai rau caz ii pot da o usoara stare de somnolenta nou-nascutului. Beneficiile calmantelor sunt legate de faptul ca te vei simti tu mai bine, te vei relaxa suficient incat sa poti alapta si starea de bine te va ajuta la stimularea productiei de lapte.

Pozitii de alaptat – Pozitia traditionala de sustinere a copilului in timp ce il alaptezi s-ar putea sa fie dificla pentru tine, dupa cezariana. Mingea de fotbal, pozitia in care bebelusul este tinut in spatele tau, dar cu capul langa san te poate ajuta sa alaptezi mult mai bine si bebe va sta pe pat, nu in brate. Cere ajutorul unei asistente sau a unui consultant in lactatie, pentru a afla care este cea mai buna pozitie pentru tine.

Ajutor pentru acasa – Este foarte binevenit un ajutor pentru treburile casei sau pentru a-l asista pe bebe in timp ce tu te odihnesti, in primele saptamani acasa. Cu atat mai mult cu cat ai o cezariana, iti va fi mai greu sa poti merge ca inainte, sa ridici bebelusul sau sa tii in brate copilul mai mare. Cere ajutor de la sotul tau, rude sau prieteni. In cazul in care nu este posibil, poti angaja part-time o doula, pentru a te ajuta.

Alapteaza, alapteaza, alapteaza! – O cezariana te poate epuiza si este vital sa alaptezi la fiecare doua-trei ore pentru a preveni angorjarea sanilor. Din fericire, alaptarea va deveni o parte foarte relaxanta din ziua ta.