Surprizele vietii de tata

Surprizele vietii de tata

0

La un punct, nu departe de momentul in care s-a nascut cel mic, aproape orice proaspat tatic este lovit de realitate: este tata. Acum are responsabilitati noi, presiuni si mai ales foarte multe asteptari. Pentru unii dintre noi, aceasta revelatie apare mai devreme, pana sa plecam de la spital cu bebe. Dar pentru altii, realitatea loveste dupa cateva zile. Mai devreme sau mai tarziu realizam cu totii ca vietile noastre s-au schimbat pentru totdeauna. Cateodata schimbarile sunt subtile, catodata nu, dar sunt intotdeauna surprinzatoare.

Confuzia

Daca exista ceva care separa primele luni de restul vietii de tata, aceasta este confuzia si emotiile contradictorii pe care le poti simti. Pe de-o parte avem virilitatea si puterea, mandria de a fi creat viata. Pe de alta parte, experimentezi sentimentul de neajutorare atunci cand nu il poti impaca pe cel mic.

Descoperirea unui nou tip de dragoste

Nu exista termen de comparatie intre dragostea pe care o porti copilului si cea pe care o simti pentru oricare alta persoana din viata ta.

Sentimentul de ambivalenta

Intr-o zi, ca din senin, vei privi catre bebelusul tau si vei realiza ca sentimentele pe care le-ai simtit ieri tocmai au fost inlocuite astazi cu un sentiment diferit. Il cunosti pe acest copil? Iti pasa de el? Parca ai vrea sa renunti la aceasta postura de tata si sa dispari pur si simplu. Sunt sanse mari ca urmatorul lucru pe care il vei simti sa fie o enorma invinovatire pentru ca te-ai putut gandi la aceste lucruri.

Pana la urma, daca nu esti indragostit pana peste cap de copilul tau, nu inseamna ca nu esti un tata bun, corect? Gresit. Sentimentul de ambivalenta este perfect normal si face parte din „meseria” de tata, iar aceste sentimente te vor incerca si in urmatorii 50 de ani. Obisnuieste-te cu asta!

Depresia

Da, este adevarat! Desi majoritatea crede ca depresia postpartum este o chestiune pentru femei, foarte multi barbati se simt deprimati dupa ce se naste bebelusul. Desi depresia nu este bazata pe schimbarile hormonale, are mai degraba legatura cu intoarcerea la realitate.

In primele saptamani toata atentia era indreptata spre tine, fiind proaspat tatic, insa in scurt timp te-ai intors la serviciu si in plus trebuie sa faci fata datoriilor, lipsei de somn si grijilor extra. Deja sunt suficiente lucruri pentru a te deprima, asa-i?

sursa foto: qltyctrl.com