Te obliga sa ramai insarcinata? Afla de ce ar trebui sa te opui

Atunci cand auzim despre violenta domestica, ne gandim la vanatai, nu la burtici de gravida. Cu toate acestea, milioane ne femei sunt obligate sa aiba copii. Cine le forteaza sa ramana insarcinate? Partenerii de viata, care si-au propus sa le controleze nu numai viata, ci si trupul.
Psihologii si medicii incep, abia acum, sa inteleaga o situatie ingrijoratoare, numita de specialisti “coercitie reproductiva”. Aceasta consta in presiunea pe care barbatii o exercita asupra femeilor, incercand sa le determine sa ramana insarcinate, informeaza yahoo.shine.com.

Cand persuasiunea nu functioneaza, acestia recurg la metode mai vehemente precum abuzul verbal si fizic, pacalirea femeilor prin scoaterea prezervativului in timpul actului sexual sau perforarea acestuia inainte de momentul intim, dar si violul.

Se vorbeste foarte mult despre femeile care “ii prind in lat” pe barbati, ramanand insarcinate, dar realitatea este ca si barbatii se fac vinovati de coercitie reproductiva mai des decat ne putem imagina”, declara Elizabeth Miller, doctor in psihologie.

Aceasta continua prin a spune ca, in SUA, femeile care se plang ca au fost supuse acestui tip de tratament fac parte din toate clasele sociale. Cercetatorii au descoperit ca 75% din femeile cu varste cuprinse intre 19 si 49 de ani, care au fost supuse abuzului domestic, au fost expuse si la o forma de control reproductiv.

Am auzit povesti infioratoare, precum cele ale femeilor carora li s-au smuls inelele vaginale si chiar si steriletele!

In februarie, 2011, Lina Fierbinte a Violentei Domestice a scos un sondaj de opinie din care reiesea ca o femeie din patru din cele care sunasera, fusese obligata sa ramana insarcinata. Directorii linie fierbinti considera ca oamenii sunt obisnuiti cu formele cunoscute ale abuzului domestic si nu vad si situatiile mai subtile, care nu implica ochi vineti si oase rupte.

Coercitia reproductiva este inca una din fetele violentei domestice. Prin aceasta, partenerul doreste sa devina stapanul vietii femeii. Barbatii care recurg la aceasta forma de abuz sunt oameni slabi care cred ca numai obligand pe cineva sa faca totul asa cum vor ei pot sa pastreze persoana respectiva aproape.

Ei se simt nesiguri si de neiubit, de aceea cred ca dragostea cu forta se poate. Prin coercitia reproductiva, dublata de multe ori de interdicita de a mai lucra pusa femeii, barbatul urmareste sa o faca pe aceasta sa fie dependenta de el.

Acesta ii va sabota cariera, pentru ca ea sa nu fie independenta financiar. De cum primul copil ajunge la varsta gradinitei, barbatul va mai vrea un copil, obligand-o pe partenera sa ramana insarcinata. Asta pentru ca, astfel, mai castiga niste ani in care ea se va dedica exclusiv casei, fiind dependenta de el” spune Lundy Bancroft, consilier marital.

Sunt frecvente si cazurile barbatilor care insista ca partenera lor sa ramana insarcinata, pentru ca mai apoi sa-i ceara acesteia sa faca avort. In aceste cazuri, este vorba despre o patologie psihologica grava, care necesita interventie terapeutica specializata.

Consilierii te sfatuiesc sa fii atenta la formele de manipulare la care poti fi supusa de partenerul tau, pentru a putea sa combati din timp incercarea cuiva te a-ti sabota intreaga viata.

Daca esti victima acestui tip de abuz psihologic, adreseaza-te de urgenta unui specialist si, cel mai important, spune familiei. Nu pastra linistea asupra unei situatii care poate avea consecinte tragice. Spune nu coercitiei reproductive si ia-ti viata in propriile maini.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare