Teama copilului de a vorbi

Teama copilului de a vorbi

0
copii care vorbesc (http://3.bp.blogspot.com)

copii care vorbesc (http://3.bp.blogspot.com)Copii cand sunt mici se impart in doua mari categorii: copii vorbareti, care cat e ziua de lunga vorbesc atat la gradinita, casa sau in parcuri si copii timizi, carora le este teama sa vorbeasca cu ceilalti.

Teama copiilor de a vorbi cu alte persoane necunoscute dar liber cu membrii familiei poate fi doar o fobie sau un caz de mutism electiv.
Mutismul electiv este intalnit la copii cu varsta cuprinsa intre sase si noua ani.Studiile arată că sunt afectaţi mai puţin de un copil la o 1000.
Cateva dintre caracteristicle mutismului electiv:

 

  • irascibilitate,
  • incapatanare excesiva,
  • refuzul in tot ce ii ceri: sa manance, sa invete, sa se joace, etc.

Ce se intampla in cazul in care nu ne dam seama la timp?
In acest caz pot aparea grave probleme in  exprimare, nu poate retine informatiile de la scoala, reducrea vocabularului, etc.
Mare parte dintre copiii cu mutism electiv, carora le este teama sa vorbeasca dupa câtva timp, îsi revin.
Un studiu efectuat de Kolvin si Fundudis 1981 pe o perioada de 5-10 ani, au observat ca 1/2 din copii cu mutism electiv si-au îmbunatatit comportamentul. Nu s-au efectuat studii si la adult, dar experienta si observatiile altor autori ne face sa fim neîncrezatori mai ales în formele severe si trenante, în care sunt evidente trasaturile dezarmonice de personalitate.

Sursa: www.copiisi mamici.ro