Testul non stres in sarcina

Testul non stres in sarcina

0
testul non stres (http://cdn.buzznet.com)

testul non stres (http://cdn.buzznet.com)NST sau testul non stres adresat sanatatii intrauterine a fatului se efectueaza dupa saptamana 30 de sarcina pentru a evalua bataile inimii bebelusului, dar si masurarea numarului contractiilor. Se numeste astfel intrucat efectuarea lui nu implica o stare emotionala de stres pentru bebelus, fiind aplicata in jurul abdomenului mamei o simpla centura care sa ne conduca catre rezultate cat mai concludente.

Masurarea numarului contractiilor intrauterine este foarte importanta mai ales spre jumatatea trimestrului trei de sarcina. Testul pentru masurarea batailor inimii dureaza circa 30 de minute. Este obligatoriu ca in timpul testarii fatul sa fie treaz si sa se miste. Daca acesta doarme, asistenta medicala il poate trezi cu ajutorul unei mici jucarii mai zgomotoase.

Ca regula generala testul se impune a fi facut daca:

  • Simtiti ca bebelusul nu se mai misca sau se misca mult mai putin decat inaintel
  • Trebuia sa vina pe lume, dar se pare ca mai intarzie;
  • Sunteti suspecta de o sarcina cu risc major;
  • Aveti probleme placentare.

Asa ca, daca bebelusul nu este alimentat cu suficient oxigen ca urmare a unor probleme placentare sau ca urmare a cordonului ombilical, un astfel de test poate spune cu precizie unde este cauza si cum poate fi ea tratata.

Iar daca va ganditi la riscurile la care poate fi expus bebelusul odata cu efectuarea sa, ei bine, acestea sunt zero. Un astfel de test nu afecteaza in niciun fel nici mama, nici bebelusul. Daca doriti efectuarea testului mai devreme de saptamana 28 este posibil sa nu obtineti rezultatele pe care le asteptati. De regula, testarea incepe a se efectua dupa saptamana 28 de sarcina, numai cu recomandarea medicului specialist.

Asadar, testarea poate evidentia destul de clar daca bataile inimii bebelusului functioneaza corect sau nu. De regula, in timp ce se misca bebelusul va avea un puls marit, iar atunci cand se afla in repaus bataile inimii sale sunt mai lente. Asa ca nu trebuie sa va alarmati daca bebelusul nu se misca si ca urmare are niste batai cardiace destul de slabe, probabil se odihneste.

Numarul contractiilor este la fel de pretios ca si bataile cardiace. Spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru de sarcina acestea pot fi destul de usor evidentiate. Testarea se impune mai ales daca viitoarea mamica prezinta un risc crescut. De aceea, se va putea stabili daca bebelusul va veni mai repede pe lume decat ne asteptam.

Articole similare