Întotdeauna este dificil să discuți despre problemele intime, dar acest articol își propune să răspundă unora dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-ai putea avea în legătură cu aparatul genital. Întotdeauna, dacă există semne de îngrijorare, e de dorit să programezi și un consult de specialitate. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale organelor genitale.
Infecțiile tractului urinar
Infecțiile tractului urinar sunt relativ frecvente în rândul femeilor, unul dintre motive fiind anatomia aparatului reproducător. Infecțiile urinare trebuie tratate prompt pentru a se evita afectarea renală, dar sunt cu atât mai periculoase în perioada sarcinii, când pot determina inclusiv avort spontan [1].
Simptomele unei infecții urinare sunt reprezentate de:
Durere în zona pelvină;
Nevoia imperioasă de a urina, cu producerea unei cantități foarte mici de urină;
Durere, jenă, arsură, usturime la urinare;
Uneori, febră [2].
Pentru prevenirea infecțiilor de tract urinar, medicii recomandă:
Urinarea imediat după terminarea contactului sexual;
Purtarea unei lenjerii din materiale naturale, care permit pielii să respire;
O igienă corectă a zonei intime; ștergerea se va face întotdeauna din față către în spate;
Consumul adecvat de lichide;
Mersul la toaletă imediat ce simți nevoia, fără a amâna momentul;
Consumul de ceai de merișoare, care reduce abilitatea bacteriilor de a adera la mucoasa tractului urinar [1].
Incontinența urinară
Avem tendința de a ne gândi că incontinența urinară este o problemă care afectează numai persoanele în vârstă, sau pe cele cu probleme severe de sănătate, dar realitatea este că o statistică a demonstrat că aproximativ 30% dintre femeile cu vârste de 25 – 30 ani scapă câteva picături de urină în timpul strănutului sau al exercițiului fizic intens [3].
Cea mai frecventă cauză a incontinenței urinare la femeile tinere este nașterea vaginală. Sunt necesare șase luni până la refacerea planșeului pelvin, iar exercițiile Kegel pot fi de ajutor. Dacă te confrunți cu această problemă, e bine să consulți și medicul: există și alte probleme care pot declanșa o formă ușoară de incontinență urinară [2].
Contactul sexual dureros
Numită, în termeni medicali, dispaurenie, această problemă se poate manifesta ca o senzație de jenă până la durere intensă în zona vaginului sau în zona genitală externă. Până la 1 din 6 femei suferă de vulvodinie – durere cronică în zona intimă.
Există numeroase cauze ale dispaureniei, de la insuficienta lubrifiere, până la infecții locale, fibroame uterine sau obstacole psihologice care pot fi tratate cu ajutorul terapiei de cuplu, a psihoterapeutului sau sexologului.
În cazul în care te confrunți cu această problemă, este indicat să apelezi la un consult medical care să identifice o eventuală afecțiune a zonei genitale. Dacă problema persistă și totul e în regulă în zona intimă, e posibil să fie o problemă de comunicare cu partenerul, caz în care terapia poate ajuta [3].
Infecțiile cu transmitere sexuală
Infecțiile cu transmitere sexuală pot afecta pe oricine, dar femeile de vârstă tânără sunt cele mai expuse, ele având și stilul de viață care le expune cel mai mult. Gonoreea și chlamydioza sunt două dintre cele mai frecvent diagnosticate boli cu transmitere sexuală, tratabile, din fericire, cu antibiotice.
Infecția cu virusul HPV merită o atenție aparte, având în vedere că unele dintre tulpinile acestui virus sunt incriminate pentru producerea cancerului de col uterin. Testul Babeș – Papanicolau și serotiparea tulpinilor de HPV, efectuate conform recomandărilor medicului, sunt de ajutor în prevenirea cancerului de col uterin și în tratarea formelor incipiente ale acestuia. În plus, există posibilitatea de a efectua vaccinul împotriva HPV, recomandat în prezent inclusiv femeilor cu vârsta de până la 40 ani [2].
Fibromul uterin
Statisticile arată că până la 70% dintre femeile cu vârsta de până la 50 ani dezvoltă fibrom uterin: o excrescență benignă în interiorul peretelui uterin. La multe dintre femei, fibromul uterin trece neobservat. Uneori, el poate determina durere pelvină, urinări frecvente, menstruații deosebit de abundente cu anemie și infertilitate.
Fibroamele de dimensiuni reduse și care nu determină simptome sunt, de obicei, monitorizate și nu extirpate, deoarece au tendința să reapară. În cazul în care fibromul crește mult în dimensiuni sau devine simptomatic, se intervine chirurgical [3].
Indiferent cu ce simptome te confrunți, recomandarea cea mai corectă este să apelezi la ajutorul medicului specialist. Cu siguranță nu ești unica sa pacientă cu problema respectivă, iar el este unicul care poate identifica obiectiv cauzele, diagnosticul și tratamentul.
Bibliografie:
Cruickshank, Heather. “Everything You Need to Know about Sexually Transmitted Diseases (STDs).” Healthline, Healthline Media, 31 July 2018, www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases, accesat la 25.11.2022;
“Sexually Transmitted Diseases.” Medlineplus.gov, 23 Oct. 2017, medlineplus.gov/sexuallytransmitteddiseases.html#:~:text=Sexually%20transmitted%20diseases%20(STDs)%2C, accesat la 25.11.2022;
“Vagina: What’s Normal, What’s Not.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/vagina/art-20046562, accesat la 25.11.2022.