Transportul in auto al copiilor nascuti prematuri – o provocare pentru specialisti

scaun masinaUna dintre provocarile cele mai mari ale specialistilor din domeniul sigurantei copiilor in timpul transportului in masina, este gasirea de solutii pentru copiii nascuti prematur sau care sunt foarte mici la nastere in conditiile in care muschii gatului si reflexele nu sunt inca pe deplin dezvoltate in aceste cazuri speciale.

In fiecare an, aproximativ 15 milioane de bebelusi sunt nascuti prematur, conform raportului „Nascut prea devreme: raportul global de actiune al nasterilor premature” din anul 2012 publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO). Mai mult de un nou nascut din zece, este externat din spital cu o greutate de 2 500 grame sau mai putin. In Germania, 9.2 bebelusi din 100 sunt nascuti prematur. In introducerea raportului, Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU scria: „Toti nou nascutii sunt vulnerabili, dar cei nascuti prematur sunt in mod acut.”

Pe de o parte, organele inca incomplet dezvoltate, in mod special nivelul de dezvoltare al plamanilor, cauzeaza o serie de probleme diferite. In plus, un nou nascut prematur nu este capabil sa-si sustina propriul cap. Muschii din jurul gatului sunt extrem de slabiti si bebelusul nu are control asupra capului relativ greu in raport cu restul corpului. Bebelusul poate aluneca in fata sau pe una din partile laterale ale scaunului auto pentru bebelusi, in timp ce capul poate sa cada in fata in momentul in care adoarme. In astfel de cazuri, caile respiratorii pot fi obturate. Un alt motiv pentru care trebuie adoptata o pozitie ideala pentru bebelus in mijlocul scaunului auto, il reprezinta faptul ca acesta poate fi asigurat cu hamurile de siguranta proprii ale scaunului.

Impreuna cu medici specialisti din Germania si cu mamici, dar si in urma rezultateleor multor teste efectuate, o noua functie a fost dezvoltata la un scaun auto pentru bebelusi, functie care permite reglarea interiorului scaunului pentru a asigura o pozitie a capului, gatului si pieptului bebelusului la un unghi de aproape 180 grade. De aici rezulta avantaje importante in transportul bebelusilor nascuti prematuri:

  • Riscul dificultatilor de respiratie este redus
  • Bebelusul sta relaxat si poate respira adanc si fara restrictii
  • Prin ajustarea tetierei, unghiul se modifica in mod automat
  • Scaunul auto „creste” impreuna cu copilul
  • Scaunul auto ofera si copiilor mai mari confort si mai mult spatiu

Multumita acestei innovatii, parintii pot transporta copiii in scaun auto o perioada de timp cat mai lunga posibil, utilizand scaunul la potentialul maxim pana cand acestia au 13 kg, fara sa fie necesar schimbarea scaunului prea devreme, intrucat nu exista riscul capul copilului sa treaca de marginea superioara a scaunului.

Vorbind de siguranta: in special in cazul unei coliziuni frontale – de fapt acesta este cel mai frecvent tip de impact care se intampla pe strazile aglomerate – scaunele auto pentru copii care sunt fixate in masina cu spatele la directia de mers, sunt de departe cele mai sigure dintre toate scaunele auto pentru copii. Producatori de scaune de masina pentru copii, ADAC (cel mai mare club automobilistic din Germania), experti in cazul accidentelor auto si experti in ceea ce priveste siguranta copiilor in auto, sunt toti de acord in privinta beneficiilor utilizari unei perioade cat mai indelungate a scaunelor auto pentru copii cu spatele la directia de mers.

www.innovadbaby.ro si www.cybex-online.com

[imagebrowser id=1826]

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare