Un salariu mediu la nasterea copilului

Un salariu mediu la nasterea copilului

0

Articolul 51 din Contractul colectiv de munca prevede “ In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:
  • – in cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate acordate familiei;
  • – daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
  • – un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
  • – un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului”.

Intr-o expunere juridica putem pleca de la ipoteza aplicarii normelor contractului colectiv de munca fiecarui contract individual intrucat acesta se subordoneaza principiilor generale de munca la nivel colectiv. Cu toate ca aceste norme sunt stipulate pe perioada anilor 2007-2010, valabilitatea contractului colectiv fiind de 3 ani, prelungindu-se ulterior, angajatorii nu fac cunoscute clauzele din materia drepturilor si obligatiilor ce revin angajatilor si angajatorilor conform prevederilor Codului Muncii.

Asadar, imediat dupa nasterea unui copil, tanara mamica care are statut de angajata cu contract individual de munca va adresa angajatorului o cerere cu privire la acordarea unui salariu mediu net pe unitate, fiind un drept al angajatei. Daca, mamica nu a avut incheiat un contract individual de munca, nefiind angajata, atunci cel indreptatit pentru contravaloarea acestui salariu este tatal copilului. Indiferent de numarul de copii, angajatii au prevazute astfel de drepturi in acest contract.

Iata un model de cerere:

“Domnule Director,

 

 

Subsemnata……., domiciliata in….., avand datele de identificare……….., angajata in cadrul……..cu contract individual de munca pe perioada ……….incepand cu data de……., va rog a binevoi a-mi acorda contravaloarea unui salariu mediu net pe unitate in conformitate cu prevederile art.51, lit.C, avand in vedere nasterea copilului meu……., la data de………..

Va multumesc anticipat!”

Articol realizat de Tatiana Tuţă
Fara comentarii

Lasa un comentariu