Vaccinul impotriva TBC in maternitati

Vaccinul impotriva TBC in maternitati

Dupa o perioada de indelungi asteptari, vaccinul impotriva virusului tuberculozei se pare ca a ajuns deja la noi in tara.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Mii de copii au plecat pana de curand de pe treptele maternitatilor fara a putea fi imunizati impotriva TBC intrucat vaccinul impotriva acestei maladii nu a mai putut fi fabricat de catre Institutul Cantacuzino datorita faptului ca acesta se confrunta cu ceva nereguli legate de linia de fabricatie, fapt pentru care i-au fost retrase toate autorizatiile.

Asa s-a vazut Romania in situatia de a importa un astfel de vaccin de peste hotare dupa indelungi cautari si asteptari. Si spunem “cautari” intrucat trebuia stabilit un vaccin care sa vindece in tara de fabricatie aceeasi tulpina a TBC ca si la noi in tara. O procedura ce a necesitat ample investigatii medicale.

Desi riscul expunerii la un asemenea virus era destul de mare, se pare ca autoritatile s-au decis mult prea tarziu pentru a importa acest vaccin, initial crezandu-se ca linia de fabricatie a Institutului isi va putea incepe activitatea pornind cu data de 15 martie, lucru ce a esuat in totalitate.

Desi a ajuns in tara in aceasta perioada, vaccinul impotriva TBC sau asa-zisul vaccin BCG se regaseste doar in maternitatile din Romania, urmand ca acesta sa ajunga si la sediile medicilor de familie pentru imunizarea copiilor plecati deja de mai bine de cateva luni din maternitati. Problema care se ridica este urmatoarea: oare exista o situatie statistica a copiilor neimunizati si cum se va proceda la vaccinarea micutilor?

Un  raspuns pe care nici autoritatile probabil ca nu il cunosc prea bine. Sa speram totusi ca vaccinul isi va gasi eficienta mult asteptata.

Articol realizat de Tatiana Tuţă
Fara comentarii

Lasa un comentariu