Virgil Ianțu: “În calendare, scrie că suntem în anul 2020. În programa școlară, scrie 1984”

Actorul Virgil Ianțu a publicat, pe pagina sa de Facebook, o scrisoare adrersată copiilor care susțin Evaluarea Națională, printre care și fiica sa, părinților și politicienilor.

“Dragi copii,
In calendarele noastre scrie ca suntem in anul 2020. In schimb, in programa voastra de invatamant, scrie 1984. Spun asta pentru ca fiica mea, va trebui sa sustina, ca si voi, Examenul de Capacitate. Este incredibil ca dupa atatia ani, dupa schimbarea atator ministri si legi, noi suntem tot acolo. Desi, cred ca gresesc, din multe puncte de vedere ale educatiei, legata de responsabilitatea civica, educatei sexuala sau religie, suntem probabil la 1900, inca blocati in cutume si false prejudecati, desigur toate decise de falsi politicieni, care cauta doar populismul in toate masurile, de acum 30 de ani si pana azi.

Pe langa bagajul enorm de cunostinte greoaie, inutile, ce nu au legatura cu formarea intelectuala a unui copil, ne luptam si cu o maxima ingradire a creativitatii copilului, o lipsa a stimularii de a-si urma propria directie, pasiune sau abilitate.

Cum sa mergi astazi, in 2020, la Literatura Romana, pe ideea memorarii unor comentarii facute de altii, fara nici cea mai mica implicare a copilului care ar trebui sa analizeze din pucntul de vedere personal, sa isi cultve si educe gandirea critica, empatia, simtul artistic?! Unde este amprenta personala, analiza proprie, parerea despre o opera citita. Unde este creativitatea? Nu stiti? Ba da, stiti!

Creativitatea a fost consumata in 30 de ani, in interese personale sau de partid, de cei care trebuiau sa creeze un sistem de invatamant bazat pe elemente care sa stimuleze personalitatea copilului, sa ii dea incredere, sa ii spuna ca e bun si sa il formeze sanatos si pentru ce va urma dupa scoala, sa formeze profesori competenti si adaptati la vremuri si la limbajul acestei generatii, nu anacronici. Doar ca acei politicieni, timp de 30 de ani au fost ocupati, foarte ocupati.

Copii, din pacate astea sunt conditiile create voua pentru a sustine astazi examenele „vietii”. Presiune si stres, nu dorinta si libertatea de a arata cine sunteti cu adevarat.

Personal vreau sa imi cer iertare, voua, pentru ca nu am facut suficient pentru a nu permite ca lucrurile sa ajunga aici, sau mai bine spus, sa ramana ca atunci. Si asta trebuie sa faca toti parintii din generatia mea. Iertati-ne! Am fost egoisti, comozi si ne-am vazut de ale noastre, am acceptat ce ni s-a dat, lucru pe care stiu ca voi nu il veti face pentru ca voi sunteti sanatosi, liberi si capabili sa ne vindecati pe noi si aceasta tara.

Voi, generatia asta fantastica, libera care acum sta cu presiunea examenelor de orice tip, capacitate, bac, facultate ati fost si in aceasta perioada dificila, mai buni ca noi, mai intelepti, si mai puternici. Asa veti fi si la examene, stiu asta, va sustin din tot sufletul si va doresc succes! Tineti minte mereu ca sunteti iubiti, asa cum sunteti, nu pentru note, nu pentru altceva!

Noi, dragi parinti, in situatia actuala, orice s-ar intampla la aceste examene, avem datoria sa ne sustinem copiii, sa le multumim pentru cat sunt de buni, sa ii imbratisam si sa le spunem cat de mult ii iubim. Pentru ca doar iubirea le poate arata cat sunt de valorosi, ca ei sa poata isi caute drumul si sa il urmeze, oriunde ar fi!
📸Albert Adrian
#ascultativocea
#educatie
#love”

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare