Ziua Prematurului organizata la Maternitatea Cantacuzino

Ziua Prematurului organizata la Maternitatea Cantacuzino

0

Peste 50 de copii nascuti prematur s-au intalnit sambata aceasta, la Maternitatea Cantacuzino din Capitala, cu medicii care i-au adus pe lume si le-au salvat viata, in cadrul Zilei Prematurului, organizata cu sprijinul Organizatiei Salvati Copiii. Cei mici au fost sarbatoriti cu tort si baloane, iar la finalul petrecerii au primit cadouri – dulciuri, jucarii si produse cosmetice special pentru ei.

Ziua Prematurului organizata la Maternitatea Cantacuzino a ajuns deja la editia a doua, iar anul acesta au participat copii nascuti prematur in perioada 2009-2015. Evenimentul a avut loc in amfiteatrul unitatii medicale, insa echipa spitalului le-a pregatit si o surpriza: copiii s-au putut juca si in curtea interioara, unde au avut la dispozitie o multime de jucarii, saltelute si activitati special gandite pentru acestia. In plus, fiecare copil a primit o fotografie la plecare.

Ideea acestei zile speciale a fost a mea, m-am inspirat dupa modelul unui medic din Sibiu. Imi doresc sa ramana o traditie a maternitatii, este o ocazie buna de a ne revedea pacientii si de a observa cum au evoluat. Ingrijim bebelusii prematuri de la 600 de grame, si cand ating greutatea de 2.300 – 2.400 de grame pot fi luati acasa, iar apoi nu ii mai vedem. Este important sa tinem legatura cu ei” – Iuliana Pasalan, asistenta sefa Sectie Neonatologie, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

ziua-prematurului-cantacuzino-4

Cel mai mic bebelus prematur ingrijit la Maternitatea Cantacuzino, o fetita din Bucuresti, a avut 600 de grame si s-a nascut la doar 24 de saptamani de sarcina. Cea mica este acum un copil normal si sanatos si a implinit de curand 2 ani. Un alt caz special este cel al cvadrupletilor nascuti prematur in decembrie 2015. Acum au 9 luni si au venit din Pitesti, impreuna cu mamica lor, la petrecerea organizata la maternitate. Acestia sunt doar cativa dintre copiii care au fost salvati de echipa de medici a Sectiei de Neonatologie de la Cantacuzino, cu ajutorul echipamentelor medicale performante, o parte dintre ele fiind donate de Salvati Copiii.

Ne bucuram ca Salvati Copiii a putut fi parte a acestei intalniri emotionante dintre copiii nascuti prematur, familiile lor si medicii care i-au salvat, datorita carora au acum o viata normala si o copilarie fericita. Din 2012 pana in prezent, Salvati Copiii a donat Maternitatii Cantacuzino echipamente medicale performante in valoare de peste 157.000 de euro, ajutand astfel sute de copii nascuti in cadrul acestui spital sa supravietuiasca” – Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

 

ziua-prematurului-cantacuzino-6La fiecare sase ore, in Romania moare un copil mai mic de un an. Tara noastra se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana privind mortalitatea infantila, cu o rata de 8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2015. Acesti copii ar putea trai daca maternitatile ar avea suficiente echipamente medicale performante. Prin proiectul Fiecare Copil Conteaza, organizatia Salvati Copiii a reusit pana in prezent sa doteze 58 de maternitati cu incubatoare, mese de resuscitare si aparate de ventilatie.

Articole similare