3 intrebari (si raspunsuri) despre bebelusul prematur

3 intrebari (si raspunsuri) despre bebelusul prematur

Orice bebelus este delicat si fragil atunci cand vine pe lume, cu atat mai mult bebelusul prematur, care are nevoie de o multime de ingrijiri speciale, pentru a depasi problemele de sanatate pe care le implica venirea mai devreme pe lume si intarzierile in dezvoltare

Cand se vaccineaza un bebelus nascut prematur?

Medicii recomanda o mai mare prudenta in privinta vaccinarii prematurilor, pentru ca acestia au mai multe probleme medicale, care pot influenta raspunsul la vaccin. In teorie, bebelusul prematur se poate vaccina dupa acelasi calendar ca si copiii nascuti la termen (la varsta cronologica, necorectata). Vaccinul antihepatitic cu virus B, se va face in cazul unui prematur doar daca bebelusul are o greutate de minim 2 kilograme. La fel vaccinul impotriva tuberculozei (BCG) este recomandat la o greutate de peste 2 500 g. Vaccinurile se pot efectua doar daca starea de sanatate a bebelusului o permite si daca potentialele efecte secundare nu agraveaza anumite probleme. Medicul care care in supraveghere bebelusul este in masura sa le dea toate informatiile necesare parintilor.

Trebuie bebelusul prematur sa manance mai mult?

Bebelusul prematur are nevoie de mai multe calorii/kilogram corp decat cei nascuti la termen, pentru a recupera diferenta in greutate si a oferi corpului suficienti nutrienti. Alaptarea este recomandata in cazul bebelusilor prematuri, chiar daca la inceput adaptarea este mai dificila, din cauza faptului ca bebelusul prematur oboseste repede. Vei avea mai multe sesiuni de alaptare fata de cate ai avea in cazul unui bebelus nascut la termen, pentru ca stomacul unui prematur este ceva mai mic. In timpul spitalizarii, bebelusul va avea cel mai probabil instalata o sonda gastrica, cel il ajuta sa primeasca mai multa hrana. Dupa venirea acasa, medicul va recomanda formula alimentara cea mai potrivita pentru cel mic, astfel incat sa se hraneasca bine si sa poata recupera in greutate repede.

Care este riscul de a naste prematur si a doua oara?

Nu intotdeana o femeie care a nascut un bebelus prematur aduce a doua oara un bebelus grabit pe lume. Riscul este, intr-adevar mai mare, dar de fapt, eepinde care a fost cauza prematuritatii. Se considera ca au un risc de nastere prematura femeile care sufera de diabet, cele cu varsta de peste 35 de ani sau sub 18, gravidele cu sarcina multipla, fumatoarele. Un risc crscut de nastere prematura este asociat cu infectiile urinare, des intalnite in sarcina, dar care uneori trec neobservate si nu sunt tratate corespunzator.

Articole similare