4 obiceiuri care-i ajută pe cei mici să-și dezvolte creativitatea

4 obiceiuri care-i ajută pe cei mici să-și dezvolte creativitatea

joaca_familie_copii
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/SAHBl2UpXco

Pentru un copil, fiecare zi este o aventură, la propriu, mai ales în primii ani de viată. Copiii descoperă ceva nou în fiecare zi. Indiferent ca este un cuvânt, un obiect sau un mod de a face un lucru. Interacțiunile cu oameni din afara familiei pot fi, de asemenea, o lecție în sine pentru cei mici. Ele presupun un alt mod de a acționa față de cum sunt obișnuiți.

Pentru ca vrei să fie creativi și să își folosească energia, trebuie să îi încurajezi și să le dai cât mai multe surse de inspirație, lăsându-i, totodată, să își arate propria personalitate. Iată care sunt cele mai eficiente obiceiuri care te vor ajuta să ai copii creativi, plini de idei.

Încurajează-le creativitatea

Au multe idei? Încearcă să-i ajuți cu multe dintre ele, oricât de complicate ar fi. Nu este vorba de cât de frumos au desenat, ci de cât de mult v-ați distrat colorând, pictând, realizând figurine din plastilina sau așezând piesele de lego.

Jucați-vă jocuri fără reguli, nu totul trebuie sa aibă un traseu bine definit. Joaca liberă este benefică, întrucât copiii învață, astfel, să gândească, să ia decizii și să simtă consecințele lor, dar și să creeze reguli și să le respecte sau să îi convingă pe ceilalți copii să o facă. Practic, jucându-se liber, copiii devin ființe sociale și se integrează mult mai bine în societate.

Alocă-le proiecte creative, în fiecare zi

Rutina zilnică a copiilor include multe ore de joacă. Unele dintre jocuri pot fi la fel în fiecare zi. Dar, ai grijă, să nu treacă o zi fără să facă ceva nou. Vei avea un ajutor dacă alegi dintre cele mai creative jucării pentru copii. Acestea nu doar că iți vor ușura munca, dar te vor învăța, alături de cei mici, o mulțime de lucruri noi. Coordonare, logica, munca în echipă sau inventivitate, toate acestea îi vor face pe cei mici mult mai creativi și dispuși să viseze la mai mult.

Vorbiți mult, despre subiecte diverse

Copiii sunt foarte receptivi și informațiile pe care le primesc sunt, de regulă, absorbite rapid și memorate. Poate crezi că cei mici nu știu multe pe un anumit subiect, dar cu cât discutați mai mult, cu atât vor fi mai curioși și vor absorbi mai multă informație. Vor dori ca, la rândul lor să citească, dacă au ajuns la acea vârstă, și să se informeze. Vei afla, cu surprindere, poate, că juniorii le vor povesti, apoi, prietenilor despre ce ați vorbit și vor stârni, astfel, discuții interesante și cu aceștia.

Limitează-le timpul pe telefon sau tableta

Practice, din anumite puncte de vedere, telefonul sau tableta pot deveni cei mai mari inamici ai creativității. De cele mai multe ori, cei mici ar vrea să le folosească toată ziua. Ecranele lor colorate, cu lumina puternică și care scot sunete îi atrag precum un magnet încă de la primele luni de viață. Cu timpul, acestea vor deveni unele dintre cele mai importante obiecte din viața lor. Dar, tot ele sunt cele care le afectează creativitatea și le inhibă dorința de a-și pune mintea la contribuție.

 

Dacă ai copii, vei realiza că fiecare zi este o nouă provocare, una de a-i educa, învăța, de a le fi alături în momentele grele sau frumoase. Învață să le stârnești curiozitatea și să le dezvolți creativitatea prin intermediul obiceiurilor de mai sus.