Privim timp îndelungat în ecranele smartphone-urilor, laptopurilor sau tabletelor, iar acest lucru ne suprasolicită ochii. Dispozitivele electronice sunt folosite în fiecare zi pentru divertisment sau la locul de muncă. Ecranele digitale emit o lumină albastră, ce determină o diminuare a frecvenței de clipire, conducând la uscarea și obosirea ochilor.
Sunt persoane care își petrec timpul în birou, într-un aer uscat și într-o atmosferă tensionată, cu ochii lipiți de tastatură și de monitor, astfel că nu este de mirare că ochii ne sunt adesea obosiți. În acest articol îți dezvăluim cum să îți relaxezi ochii. Câteva sfaturi îți vor fi mai mult decât utile. Iată, așadar ce trebuie să știi!
1. Îngrijire adecvată pentru ochi
Pielea din jurul ochilor este subțire și destul de sensibilă. Cearcănele, pungile de sub ochi sau pielea uscată din această zonă sunt probleme des întâlnite. Factorii de mediu, precum radiațiile ultraviolete și poluarea, dar și aspecte ale stilului de viață, somnul, dieta, exercițiile fizice, influențează aspectul pielii de sub ochi.
De aceea, îngrijirea adecvată a pielii din jurul ochilor este esențială. Îți recomandăm să folosești patch-uri coreene pentru ochi. Acestea hidratează zona sensibilă din jurul ochilor, îmbunătățesc elasticitatea pielii și contribuie la estomparea ridurilor, a cearcănelor și a pungilor. De asemenea, pentru a scăpa de aspectul obosit, hidratează-te foarte bine, bea cel puțin doi litri de apă pe zi.
ActivLayr se bazează pe o tehnologie inovatoare, tehnologie cu ajutorul căreia colagenul și substanțele active ajung la 2.5 mm in derm, așa cum ajung alte substanțe prin proceduri invaziv.
2. Un masaj pentru zona ochilor
Dacă ai avut o zi plină și grea, cu atât mai mult îți recomandăm ca la finalul ei să-ți acorzi câteva momente exclusiv pentru tine. Un masaj al zonei ochilor pentru a atenua ridurile și umflăturile este ușor de efectuat.
Revigorează-ți ochii, pur și simplu trecând ușor cu degetul peste pleoape. Apoi începe să bați rapid cu vârfurile degetelor din interiorul pleoapei până în exterior, în jurul ochiului, în sensul acelor de ceasornic. Aplică apoi aceleași mișcări în sensul invers al acelor de ceasornic. Pentru o bună relaxare a ochilor, pune degetul mare în colțul interior al ochiului. Mișcă degetul cu o presiune ușoară sub sprancene, de la interior spre exterior. Repetă de mai multe ori.
3. Un mod corect de lucru la calculator
Dacă jobul tău implică lucrul la calculator/laptop pentru opt ore pe zi sau mai mult, este absolut necesar să ții cont de câteva bune practici. Asigură-te că monitorul tău se afla la o distanță de 40 – 50 centimetri de ochi, iar poziția ecranului la 20 de grade sub nivelul ochilor.
La fiecare 20 de minute petrecute în fața computerului, ia o pauză de două minute și privește pe fereastră. Astfel, mușchii care susțin cristalinul se relaxează. De asemenea, ochii pot fi acoperiți cu palmele (fără a-i atinge), astfel încât să nu mai perceapă lumina. Menține-i astfel timp de 2-3 minute. Un alt sfat este să clipești mai des în mod voluntar pentru a permite refacerea filmului lacrimal, hidratarea oculară și pentru a preveni uscarea ochilor.
4. Protejarea ochilor
Poartă ochelari cu filtru pentru lumina albastră. Aceștia blochează o anumită cantitate a radiației provenită de la ecrane. Achiziționează-i dintr-o optică medicală și poartă-i ori de câte ori petreci timp îndelungat în fața ecranelor. Dacă ești deja purtător de ochelari de vedere pentru corecția unui viciu de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie), atunci aplică lentilelor un filtru de protecție pentru ecrane. În felul acesta reduci oboseala ochilor și riscul de apariție a sindromului de ochi uscat. Totodată eviți mâncărimea și usturimea ochilor.
Un alt sfat este folosirea lacrimilor artificiale, deoarece hidratarea și lubrifierea suprafeței oculare atenuează oboseala și sporesc confortul vizual. Nu în ultimul rând, nu neglija controlul oftalmologic realizat în mod periodic, pentru a depista posibile probleme oculare.
Oboseala ochilor este frecventă și reprezintă un disconfort. Trebuie doar să adopți câteva bune practici în rutina ta de zi cu zi, cele pe care le-ai aflat din acest articol și vei resimți îmbunătățirile.