6 probleme provocate de suzeta

6 probleme provocate de suzeta

0

INTERFEREAZA CU ALAPTAREA

In primul rand, suzeta nu ar trebui sa fie data unui sugar mai mic de o luna. Cum tehnica de supt din suzeta si cea folosita cand bebe suge din san sunt diferite, suzeta poate interfera cu procesul de alaptare.

INDUCE DEPENDENTA

Cand il obisnuiesti pe cel mic cu suzeta inca din primele saptamani de viata, ii induci o dependenta de care va scapa destul de greu.

CREEAZA PROBLEME DE SOMN

Bebelusii care adorm cu suzeta au mai multe tulburari de somn decat cei care sunt pusi in patut fara o suzeta. Ei nu pot adormi decat cu o suzeta si se trezesc des peste noapte, atunci cand suzeta le cade din gurita.

REZOLVA FALS PROBLEMA

Pe de alta parte, obiceiul nostru de a da automat o suzeta copilului de cate ori plange sau e deranjat de ceva ne face sa fim mai putin atenti la semnalele pe care cel mic vrea sale transmita prin plans. Suzeta rezolva fals problema si distrage atentia bebelusului (dar si parintelui) de la anumite simptome la care altfel am fi atenti.

RISC CRESCUT DE INFECTII

Riscul de infectii ale urechii medii este mai crescut in cazul bebelusilor care folosesc o suzeta – avertizeaza medicii.

DEFORMAREA DANTURII

Folosirea indelungata a suzetei afecteaza dantura – dintii nu se aliniaza corect, bolta palatinase deformeaza, ceea ce poate determina si aparitia unor probleme de limbaj. Copilul nu poate pronunta corect anumite cuvinte si poate avea nevoie de tratament logopedic de lunga durata pentru remedierea problemei.

Cum il dezobisnuiesti de suzeta

Dupa varsta de doi ani, suzeta nu mai are ce cauta in viata copilului (si a parintilor). in functie de gradul de atasament al copilului fata de dispozitiul-minune, dar si de temperamentul lui, poti gasi mai multe variante de despartire de suzeta. Fie facem un ritual de despartire, fie convenim cu cel mic ca daruim suzeta unui bebelus care are nevoie de ea (ceea ce nu vom face, desigur, din motive de igiena), fie ii spunem o poveste despre cum suzeta – bebe are nevoie de suzeta-mami – argument la care mai toti copiii cedeaza, caci ei inteleg foarte bine de ce un copil are nevoie de mamica lui.

Daca folosesti suzeta

– alege o varianta din silicon (si cumpara si variante de rezerva la modelul care ii place)

– sterlizeaza suzeta cat mai des (pe siliconul sau cauciucul umed, bacteriile se inmultesc rapid)

– nu indulci suzeta si nici nu o plimba prin substante amare atunci cand vrei sail dezobisnuiesti de ea

– nu folosi suzeta pentru administrarea de medicamente.

 

sursa foto: www.thecradlecoach.com