Amintiri din burtica: citomegalovirus prezent

Amintiri din burtica: citomegalovirus prezent

0
maria camelia

maria cameliaIn urma cu mai bine de un an am pasit impreuna cu sotul meu, plini de emotii si nerabdatori in aflarea rezultatului, pe treptele clinicii „Panait Sarbu” pentru realizarea primei ecografii.

Desi in interiorul meu simteam ca voi deveni mamica, aveam nevoie de o confirmare din partea unui medic. Stiam deja ca viata imi este destul de diferita, ca va trebui sa ma comport diferit de ceea ce faceam inainte. Va trebui sa am grija de „prichiduta” mea, imi spuneam…

Rezultatul ecografiei transvaginale ne-a confirmat dorintele, in curand deveneam parinti. Cu toate acestea, din prima ecografie, realizata la 6 saptamani, nu mi-am putut da seama clar de modul in care va arata bebelusul meu, daca este fetita sau baietel, daca va fi blonda sau bruneta…Puteam auzi destul de tare un ticait…inimioara care batea fara incetare, parca speriata de ceea ce i se intampla in acele momente. Nu a durat mult, cateva clipe…

Dupa, am incercat sa cer anumite lamuriri medicului referitoare la cum va trebui sa ma comport. Precizarile sale au fost destul de clare, aveam nevoie de o alimentatie echilibrata, sanatoasa, cu multe vitamine si minerale si sa alung cat mai departe de organismul meu situatiile stresante. Bineinteles, nu pot uita de lista lunga de analize cu care a trebuit sa ma prezint data viitoare, peste circa 30 zile.

Asa ca, imediat ce am pasit afara am incercat sa ma programez pentru analize. Destul de multe, as putea spune… Eram fericita – obtinusem programarile chiar de a doua zi… Rezultatul acestora nu a fost unul dintre cele mai dorite – aveam citomegalovirus, infectie prezenta in organism, potrivit testelor de aviditate efectuate la Institutul Cantacuzino. Nu stiam ce presupune si care este riscul la care imi puteam expune bebelusul. Medicii din Institut, insa, mi-au sugerat o singura solutie – intreruperea sarcinii intrucat fatul putea fi expus pericolului infectarii, ceea ce putea genera grave malformatii genetice. Nu putea fi posibil si mai ales nu imi doream sa renunt, tinand cont de faptul  ca amandoua (stiam ca e ea) trecusem in urma cu cateva saptamani printr-o operatie de ulcer perforat.

Am mers la medic cu rezultatul, tremurand de emotie…oare ce-mi va sugera? Sa fie acelasi diagnostic pus pe viata copilului meu? Cu toate acestea, medicul nu mi-a putut spune decat ca alegerea imi apartine, din punct de vedere teoretic existand posibilitatea malformatiilor. Din practica medicala, mi-a sugerat, nu se intamplase sa aiba vreun asemenea caz la mamicile diagnosticate cu CMV. Asa ca am decis – trebuie sa se nasca si va fi sanatoasa…

Chiar daca pe parcursul sarcinii am fost urmarita de o doza de indoiala, in realitate am incercat sa fiu puternica si sa nu cedez. De aceea, mi-am gasit refugiul in sutele de povesti ale celor care au trecut prin situatii similare, am incercat eu insumi sa imi dau un diagnostic si am ajuns la concluzia ca nu putea fi posibil ceea ce imi iesise in analize. Un alt mijloc de depistare a gradului de infectare a fatului era amniocenteza. Cu toate acestea, era mult prea scumpa pentru resursele mele financiare. Am optat catre ecografia de morfologie fetala, facuta la o clinica privata  cu renume. Rezultatul a fost unul care mi-a intarit convingerea – fetita era sanatoasa.

Incepand cu luna a cincea, mi-a dat un semn…a facut „cioc-cioc” la mine in burtica, dandu-mi o unda de speranta si de incredere ca ii va fi bine. Saptamanile s-au scurs…Am optat catre cezariana si de aceea m-am internat in spital (Panait Sarbu) asa cum am fost programata. La vizita medicala de dinainte de nastere, doctorul de garda mi-a zis dupa ce a fost avertizat ca am citomegalovirus prezent: „Stiti cati pacienti de varsta dumneavoastra sunt diagnosticati cu acest virus? Peste 70%. Cifrele sunt mai mari in cazul celor mai in varsta – peste 90%.” Am fost surprinsa…de ce? Mi-a si raspuns …”intrucat nu avem cei mai buni indicatori pentru depistarea unor astfel de analize…”. Ce sa inteleg? Noua luni de chin, in care am fost speriata ca s-ar putea intampla ceva datorita unui sistem medical defectos?

Si a avut dreptate…fetita s-a nascut sanatoasa, primind scorul Apgar 10 la nastere….

 

Articole similare