Arsurile in sarcina: cum sa le eviti

Arsurile in sarcina: cum sa le eviti

0

Popular numite arsuri, manifestarile tipice refluxului gastroesofagian pot aparea oricand in timpul celor 9 luni de graviditate. Senzatiile de arsura persistente, cauzate de urcarea acizilor gastrici in esofag, sunt mai comune in ultima parte a sarcinii, dar unele femei inregistreaza episoade de acest gen inca din primul trimestru. Ce cauzeaza arsurile in sarcina si, mai ales, cum se trateaza acestea ne spun prietenii noastri de la nou-nascuti.ro

 

arsurile in sarcina
arsurile in sarcina

Atunci cand ramaneti insarcinata, placenta incepe sa produca o cantitate sporita de progesteron, ajutand muschii uterului sa se relaxeze, pentru a putea “gazdui” embrionul. Un alt efect, adiacent acestor transformari, este acela ca se produce o relaxare si la nivelul sfincterului dintre esofag si stomac, o valva care, in mod normal, are rolul de a mentine acidul gastric in stomac. Prin relaxarea sa, se permite migrarea acidului catre esofag, ceea ce provoaca senzatiile intense de arsura.
Pe masura ce sarcina inainteaza si fatul se mareste, pozitia acestuia, care “impinge” in organele interne, poate cauza o agravare a arsurilor.

Desi arsurile in sarcina nu sunt deloc usor de suportat si este posibil ca ele sa continue cu incapatanare cateva luni, exista si mijloace de a le calma si de a le reduce disconfortul.

· Incercati sa evitati alimentele care agraveaza simptomele. Printre acestea se numara cafeaua, ciocolata, bauturile carbogazificate, citricele, mancarurile picante, prajelile, produsele bogate in grasimi.
· Este recomandat sa nu va supraalimentati, mancand doar una sau doua mese copioase pe zi. Organismul are nevoie de timp pentru a digera mancarurile, astfel ca este de preferat sa mancati mai multe mese, dar cu un aport cantitativ redus.
· Dupa masa, evitati sa va culcati sau sa va intindeti in pat. Luati cina cu cateva ore inainte de momentul somnului, pentru ca hrana sa aiba timp sa se digere. De asemenea, oricat de obosita ati fi, nu va faceti siesta dupa masa de pranz. Altfel, urcarea acidului gastric catre esofag va fi usurata de pozitia intinsa.
· Nu purtati haine stramte, care va preseaza burtica. Alegeti vestimentatii confortabile si largi, pentru ca stomacul sa nu fie presat si sa contribuie astfel la augmentarea arsurilor.
· Medicul va poate recomanda un tratament cu medicamente anti-acide care sunt sigure si se pot lua si in timpul sarcinii.

Articole similare