Aspectul nou-nascutului – ce ii sperie pe parinti

Aspectul nou-nascutului – ce ii sperie pe parinti

sursa foto shutterstock

Cand iti tii pentru prima oara bebelusul in brate, s-ar putea sa nu semene cu ingerasul pe care ti l-ai imaginat timp de 9 luni. Felul in care arata nou-nascutul depinde de pozitia in care a stat in uter, de bagajul genetic si nu in ultimul rand, de modalitatea in care s-a nascut. De obicei, bebelusii veniti pe lume prin cezarina au capul mai rotund si pielea mai rozalie, in timp ce aceia care s-au nascut normal par ceva mai chinuiti in primele ore sau chiar zile de la nastere. Uite cateva aspecte legate de nou-nascut care sunt normale, dar ii sperie mult pe parintii incepatori.

Capul deformat

Nou-nascutii pot avea capul deformat din cauza efortului de trecere prin canalul de naștere sau a unui cefalohematom, care suna mult mai inspaimantator decat este si care dureaza 2-3 saptamani, dupa care dispare spontan.

Icterul

La unii bebelusi pielea poate avea o culoare galbena. Aceasta problema apare din cauza cresterii in sange a nivelului de bilirubina.

Icterul fiziologic apare cam in a treia zi de viata, pe cand cel patologic se manifesta mai repede, inca din prima sau din a doua zi. Evident, cel patologic necesita o atentie sporita, dar este foarte rar, mai ales in ultima perioada, de cand parintii sunt supusi unui numar mare de controale medicale.

In unele cazuri, copiii pot fi tinuti cateva ore sub niste lampi speciale cu lumina ultavioleta (nu este daunatoare pentru bebe), care ajuta la eliminarea rapida a excesului de bilirubina.

Criza genitala

Atat la baieti, cat si la fete, se remarca o usoara inflamare a organelor genitale. Specialistii o numesc criza genitala – ea apare apare in a treia sau a patra zi de viata  si este cauzata de hormonii mamei, preluati de catre bebelus. Uneori, la fettite se poate observa  o usoara secretie alburie, alteori poate fi vorba chiar de o scurgere vaginala sangvinolenta, denumita ca pseudomenstruatia nou-nascutei.

La baieti se poate forma un hidrocel, o formatiune plina cu lichid, care cauzeaza un mic edem al scrotului – acesta nu este periculos, nu necesita vreo interventie si se resoarbe de la sine in 2-3 saptamani.