Avantaje și dezavantaje în alegea unui antemergător pentru bebelușul tău

Avantaje și dezavantaje în alegea unui antemergător pentru bebelușul tău

0

Primii ani din viață unui copil sunt cei mai fascinanți pentru părinți, dar și cei în care există cele mai multe provocări. Părinții sunt nevoiți să facă o mulțime de alegeri, iar existența internetului pe de o parte îi ajută, pe de altă parte îi pune adesea pe gânduri prin prisma sfaturilor citite în fel de fel de surse online.

Unul dintre momentele în care părintele poate decide să intervină în ajutorul copilului mic este cel în care acesta se apropie de momentul în care va putea merge pe propriile sale picioare. Începe o nouă etapă în viață celui mic, care va porni în curând în aventuri pe cont propriu prin casă. Evident, adulții trebuie să acorde maximă atenție la toate detaliile, pentru ca explorările bebelușului să aibă mereu final fericit.

La început, copilul nu este sigur pe propriile sale picioare, se poate lovi prin cădere, ceea ce dincolo de riscul accidentării poate însemna și teama de a se ridica din nou și de a accelera învățarea mersului. Expedițiile copilului prin cameră sau prin locuință trebuie asistate de către adulți. Efortul va fi mare pentru copil (dar natural), însă și pentru adultul ce îl însoțește ținându-l de mână, evident aplecat până la nivelul său… În acest context, iată momentul în care poate fi luată în calcul achiziția unui antemergător.

 

Cum ajută antemergătorul

Pentru bebeluș, antemergătorul este în primul rând o jucărie, un lucru pe care îl va percepe ca fiind al său, pentru joacă și mai apoi pentru mișcare. Nu întâmplător, cele mai multe modele de antemergător bebe disponibile în magazinele de specialitate sunt foarte colorate și dotate cu o mulțime de accesorii pentru joacă. Antemergătorul este o jucărie de împins care oferă susținere copilului încă nesigur pe propriile sale picioare. Acesta va fi stimulat să meargă mai departe, având încredere în dispozitivul “de joacă”. Antemergătorul pentru copii poate fi descris și drept un panou de activități mobil.

 

Avantaje multiple în utilizarea unui antemergător

Cele mai moderne antemergătoare copii sunt rezultate ale unor studii și cercetări ale firmelor producătoare de produse pentru copii, astfel încât înglobează experiență și tehnologie. Dispozitivele au un grad ridicat de siguranță, cu condiția să fie alese numai antemergătoare din magazine de specialitate, produse originale, conforme cu normele din domeniu.

Copilul se va putea susține și se va putea deplasa, încetul cu încetul, formându-și un mers corect. Va fi cu siguranță încântat să vadă că se poate descurca și singur, sub privirile părintelui mândru și atent, desigur. Bebelușul va putea explora mai bine mediul înconjurător, va capătă noi deprinderi, își va dezvolta mai rapid capacitatea de deplasare și nu va fi frustrat de faptul că nu se poate mișca rapid dintr-un loc în altul fără ajutorul adulților. Copilul va lucra astfel la simțul echilibrului, dar și la încrederea de sine.

Nu în ultimul rând, se poate spune că un antemergător este confortabil… și pentru părinți. Aceștia depun mai puțin efort, iar “meseria” de părinte se știe că nu este ușoară, chiar dacă este cea mai plăcută meserie din lume!

Ca dezavantaje, se poate spune că antemergătorul este nesigur la început pentru copilul care nu își poate ține mai deloc echilibrul. Până când se va adapta în “lucrul” cu acest dispozitiv, copilul mai are nevoie de ajutor, de asistență din partea părintelui, la fiecare pas. Poate fi comparat cu mersul pe bicicletă: mai întâi copilul este ținut și susținut, apoi, încet – încet, va fi lăsat să conducă singur.

foto: shutterstock