Bebe rasfatat

Bebe rasfatat

Proaspetii parinti sunt macinati de indoieli daca nu cumva isi tin prea mult bebelusul in brate. Cu toate ca instinctul nostru parental este sa ne calmam micutul cat mai repede cu putinta, avertismentul repetat „nu va rasfatati bebelusul” ne-a rasunat in minte atat de mult, incat am ajuns sa avem indoieli.

Este usor sa te simti manipulat atunci cand bebelusul se trezeste si plange de fiecare data cand il lasi usurel in patut. Insa daca il lasi sa planga, probabilitatea de a deveni independent este la fel de mare ca aceea de a avea o piele mai rezistenta daca nu ii schimbi scutecul murdar. (E linistitor sa afli ca multi parinti amerindieni isi tineau bebelusii in brate toata ziua si ii alaptau toata noaptea si totusi, atunci cand cresteau, copii lor deveneau curajosi, respectuosi si independenti.)

Nu intelege gresit! Nu este nimeni impotriva stabilirii unui program flexibil pentru alaptat si pentru somn. Pentru unii bebelusi si unele familii, stabilirea unui program este foarte utila. Cu toate acestea, incercarea de a impune un orar fix unor bebelusi temperamentali care au ore neregulate de somn si mancare duce de obicei la frustrare pentru toata lumea.

Cum se spune in Biblie, „pentru orice lucru este o clipa prielnica”. Disciplinarea copilului este o sarcina parentala foarte importanta – dar nu cand vine vorba despre sugari. Ingrijorarea ca ti-ai putut rasfata fara sa vrei bebelusul nu ar trebui sa devina o problema inainte de inceputul celei de-a patra luni de viata a copilului. In orice caz, inainte de luna a patra, ai o responsabilitate de o mie de ori mai importanta decat grija de a nu-ti rasfata prea mult bebelusul: aceasta consta in a alimenta increderea copilului tau in tine si in lume.

Cladirea increderii copilului se numara printre cele mai mari privilegii si responsabilitati ale parintilor. O reactie rapida si intelegatoare la plansetele bebelusului tau reprezinta fundamentul valorilor familiale puternice, nu subminarea lor. Atunci cand bratele tale iubitoare il ocrotesc sau cand laptele ii potoleste foamea, ii spui de fapt: „Nu-ti face griji. Voi fi mereu langa tine, ori de cate ori ai nevoie de mine.” Asa se naste increderea bebelusului tau in tine si aceste gesturi devin temelia increderii lui in cei apropiati.

Nu uita sa pretuiesti aceste uimitoare prime luni de viata cu bebelusul tau dulce, pe care iti vine mereu sa-l saruti. Pentru educare si disciplinare vei avea destul timp mai tarziu, dar acum e vremea sa-l ocrotesti. Bucura-te de aceasta perioada, fiindca, asa cum iti va spune orice parinte cu experienta, se va termina mai repede decat iti inchipui.

Sursa: „Cel mai fericit bebelus din lume”, Harvey Karp