Camera Senzoriala Stimuleaza Inteligenta Bebelusului – partea 1

Camera Senzoriala Stimuleaza Inteligenta Bebelusului – partea 1

0

In primele saptamani de viata, nou-nascutul trece printr-o perioada unica, in care se intampla lucuri remarcabile. Acesta este inceputul exploziv al procesului de invatare si al dezvoltarii creierului, si are o importanta vitala pentru bebelus. Doctori, oameni de stiinta si educatori recunosc valoarea critica a primilor ani de viata ca o perioada de acumulare de abilitati, ce vor deveni fundamentul pe care se va dezvolta bebelusul.

O intrebare ramane insa pentru multi parinti: cum este posibil ca anumiti copii sa mearga, sa vorbeasca si sa isi foloseasca mainile mai devreme decat alti bebelusi? Ce anume duce la aceasta performanta?

Devine tot mai cunoscut raspunsul la aceasta intrebare, si este simplu: copiii stimulati cu elemente senzoriale, de mobilitate si lingvistice isi dezvolta abilitatile de a face anumite lucruri mult mai devreme. Creierul bebelusului se dezvolta in functie de cat de stimulat este. Chiar din primele momente de viata, bebelusii invata cum sa respire singuri, cum sa isi miste singuri mainile, cum sa auda, cum sa vada lumina si cum sa formeze sunete. Inca de la nastere, bebelusii sunt campioni la a invata cum sa faca lucruri noi. Iar mama, parintii sunt primii ‘profesori’, si cei mai de incredere.

Rolul parintilor este vital, cu un aspect esential ce trebuie urmarit in permanenta: cum putem creste bebelusul pentru a-i indeplini nevoile neurologice?

Mediul in care traieste bebelusul ar trebui sa fie conceput pentru a-l mentine in siguranta si pentru a-i asigura cresterea si dezvoltarea pe termen lung. Sunt elemente esentiale pe care specialistii le recomanda in prezenta bebelusului, in camera in care doarme, in mediul in care se misca sau se joaca, si toate acestea tin de stimularea sa multi-senzoriala, pe toate palierele pe care bebelusul invata. Prin lucruri simple, fiecare bebelus poate fi stimulat in moduri unice pentru dezvoltarea sa.

Camera senzoriala a bebelusului

Ambientul camerei trebuie sa fie unul relaxat, calm, ce induce o stare de relaxare copilului.

Culorile si desenele din camera bebelusului trebuie sa fie armonios imbinate, pentru a nu perturba raza vizuala, aflata intr-un stadiu esential de dezvoltare in aceasta perioada. Mai mult decat atat, culorile si desenele au rol de stimulare vizuala permanenta, iar specialistii recomanda evitarea contrastelor foarte puternice, in schimb promoveaza contrastele ambientale, care induc o stare naturala de curiozitate a bebelusului.

partea 1 b

 

 

 

 

 

Spatiul este important. Camera nu trebuie sa fie aglomerata cu lucruri care nu sunt esentiale dezvoltarii bebelusului. In raza vizuala a bebelusului trebuie sa existe acele elemente care ii stimuleaza simturile: vizual, auditiv, tactil si mobil.

Specialistii recomanda utilizarea unui spatiu destinat depozitarii acelor materiale necesare ingrijirii bebelusului, care la randul sau trebuie sa se incadreze in tiparul camerei, pentru a nu atrage atentia in mod deosebit bebelusului, mai mult decat celelalte elemente senzoriale integrate in camera.

Podeaua este importanta pentru stimularea tactila si mai ales, pentru stimularea mobilitatii. Bebelusii au nevoie sa se miste liber, intr-un mediu sigur. O podea calda, din lemn, cu un covor dintr-un material moale este un stimul important pentru bebelus.

Mama sau tatal, atunci cand citesc bebelusului o poveste pentru a-l stimula auditiv, pot alege covorul moale, cu un suport comod din perne, unde sa isi tina bebelusul in brate, pentru a-l familiariza vizual cu mediul in care va incepe deja sa mearga in scurt timp: podeaua. Acest element deja familiar va deveni esential atunci cand bebelusului i se activeaza nevoia de a merge in palme si in genunchi, pentru a-si dezvolta simtul echilibrului si al independentei mobile.

(va urma…)

>>>Click aici pentru partea a doua a articolului

Lingvistul Helen Doron a incorporat in metoda sa aceste descoperiri, fiind prezente in cursurile interactive de stimulare a inteligentei bebelusilor.

Metoda Helen Doron Early English, a fost dezvoltata in recunoasterea necesitatii de a invata limba engleza cat mai eficient, conform teoriei ca invatarea unei limbi poate fi cea mai complicata functie pe care creierul o poate indeplini.

De peste 30 de ani in intreaga lume, doua milioane de copii au invatat limba engleza prin metoda Helen Doron si au beneficiat de dedicare continua si de excelenta in educatie.

Mai multe detalii, pe www.HelenDoron.ro

Surse:

– Doman, Glenn & Doman, Janet, “How Smart is Your Baby”, 2006

– Doron, Helen, “The Music of Language”, 2010

http://www.mindfulmum.co.uk/health/2012/how-to-create-your-own-sensory-room/