Campanie de conștientizare pentru a crește numărul pacienților vindecați de COVID-19 care donează plasmă

‘‘Luptăm până la ultima picătură de plasmă. ÎMPREUNĂ!‘‘, un demers de informare și conștientizare pentru a crește numărul donatorilor de plasmă din România și utilizarea acesteia în tratamentul altor pacienți bolnavi de COVID-19.

În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În România, am ajuns deja la peste 3000 de decese. Este important să existe suficiente persoane care donează plasmă, pentru a-i ajuta pe cei internați în spitale.

Din cei peste 33000 de români care s-au vindecat până acum de infecția cu noul coronavirus, doar 490 au donat plasmă, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatorii vindecați de COVID-19, conform datelor Ministerului Sănătății.

Sistemul Medical MedLife lansează un apel către pacienții vindecați de COVID – 19 și îi îndeamnă să doneze plasmă la centrele de transfuzie sanguină din toată țara, în cadrul unei campanii de informare și conștientizare care atrage atenția asupra importanței tratamentului cu plasmă convalescentă și nevoii de a crește semnificativ numărul de donatori.

“Există, în acest moment, o serie de studii internaționale care au demonstrat eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă, mai ales la pacienții cu forme grave ale bolii, inclusiv o scădere semnificativă a mortalității. Acest tip de tratament a fost aprobat de către Comisia Europeană încă de la începutul lunii aprilie, iar în România a fost introdus în protoculul de tratament pentru COVID-19 spre finalul lunii mai. Din păcate, însă, tratamentul nu a putut fi utilizat pe scară largă din cauza numărului mic de donatori.

Salutăm decizia autorităților de la începutul lunii august de a flexibiliza condițiile pentru donarea de plasmă și ne alăturăm eforturilor acestora de a crește numărul de donatori. Prin demersul pe care îl lansăm astăzi încercăm să extindem gradul de conștientizare cu privire la importanța donării de plasmă astfel încât să crească semnificativ numărul de donatori”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Grup.

 

În semn de mulțumire pentru gestul lor și pentru a susține dreptul acestora la ocrotirea sănătății, MedLife le oferă donatorilor posibilitatea de a beneficia gratuit de un test RT-PCR pentru confirmarea vindecării, în cazul în care nu au un asemenea test, și de un test IgG, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv

De asemenea, donatorii vor beneficia în mod gratuit, după donare, de două screening-uri medicale complete pentru evaluarea în dinamică a stării de sănătate. Acestea includ o serie de investigații clinice și paraclinice care îi vor ajuta să își monitorizeze starea de sănătate după perioada de convalescențăPentru a putea beneficia de aceste servicii, donatorii trebuie să completeze formularul de cerere de pe site-ul medlife.ro.

Donarea de plasmă

Donarea plasmei din sânge este un proces sigur care a fost folosit de mai bine de o sută de ani pentru a ajuta la salvarea de vieți. Mii de oameni donează în siguranță și fără durere în fiecare zi. Donarea plasmei se realizează într-un mediu controlat și reglementat, de către personal instruit, folosind materiale sterile, de unică folosință. Întrucât conține anticorpi (molecule care au învățat să recunoască și să combată un agent patogen), plasma donată de pacienții COVID-19 care s-au vindecat poate ajuta bolnavii aflați în faza acută să lupte mai bine cu boala.

Plasma este, astfel, transfuzată unui pacient care se luptă cu infecția sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană).

Pentru recoltarea plasmei, pot fi folosite două metode:

  • Cu ajutorul unui aparat special de Plasmafereză care permite obținerea unor cantități mari de plasmă fără anemierea donatorului, întrucât ceilalți constituenți celulari sanguini sunt reinjectați donatorului. Procedura se desfășoară sub supravegherea medicului specialist ; durata medie a unei astfel de proceduri este 50-60 minute.
  • Prin donarea clasică de sânge – în acest caz, plasma este separată ulterior.

Condiții suplimentare de donare plasmă anticorpi COVID -19

Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:

  • semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  • prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
  • încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislației naționale;
  • intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare