Cantecele de leagan

Cantecele de leagan

Expresia cantec de leagan se refera la actiunea de a canta pentru a adormi pe cineva, iar ritmul acestor melodii este, de obicei, o bataie pe secunda – aproximativ identic cu acela al batailor inimii.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Ritmul lent al cantecelor de leagan este perfect pentru bebelusul tau dupa ce a mancat si se indreapta incet spre Tara lui Mos Ene pe la gene. Totusi aceste cantece domoale nu au de obicei nici un efect daca trebuie sa linisteasca un copil aflat in toiul unei crize de plans.

In aceste momente, copilul este atat de dezorientat de propriile tipete incat nici macar nu te aude, desi tu poate ii canti melodia preferata. Exact la fel cum adultii pot fi orbiti de furie, bebelusii pot fi surzi de suparare.

Din fericire, iti poti opri copilul din plans daca pui o melodie cu un rimt vioi, cu doua sau trei batai pe secunda. Cantecele rapide sunt de obicei eficiente dupa ce bebelusul este infasat. Acestea sunt cantecele de infasat. Daca esti fan Beatles, incearca sa-ti linistesti bebelusul cu un ritm alert, ca acela din „It’s Been a Hard Day’s Night”.

Pe masura ce copilul incepe sa se potoleasca, poti incetini „All you need is love”. Si cand sta ca un ingeras in bratele tale, treci la un cantec in genul Golden Slumbers sau preferatul absolut al parintilor „I’m so tired”.

Cantecele de leagan dau rezultate din ce in ce mai bune pe masura ce le repeti, fiindca bebelusul tau incepe sa asorteze melodia cu dulcea dezmierdare pe care o primeste de la tine de cate ori ii canti.

Cantecele de leagan ii ajuta si pe parinti

Cantecele de leagan ii linistesc pe bebelusi, dar si pe parinti! Aceste cantece ne relaxeaza nervii intinsi la maxim si induc o stare de liniste. De multe ori, cantecele de leagan mai contin si un dram de umor negru, care ii ajuta pe parintii lipsiti de somn sa dea frau liber sentimentelor si sa mai rada un pic.

Iata un exemplu de astfel de cantec de leagan:

Nani, nani-copacel,

Vantul misca un leganel,

Cand crengile de rup, leaganul va cadea,

Si jos cu bebe, leaganul si tot ce mai era.

Pare ca ritmul este pentru bebelusi somnorosi, dar versurile sunt mai mult ca sigur pentru niste adulti rupti de oboseala.

Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Dr. Harvey Karp
Fara comentarii

Lasa un comentariu