Cat de constructiva poate fi explorarea naturii pentru micul scolar?

Cat de constructiva poate fi explorarea naturii pentru micul scolar?

copii la munteVacanta de vara reprezinta pentru toti scolarii o modalitate de evadare din lumea destul de complexa a literelor si cifrelor, o modalitate eficienta de petrecere a timpului liber.

In vacanta de vara fiecare parinte isi aloca un anumit timp pentru a petrece impreuna cu copilul cateva zile, departe de aglomeratia urbana, uneori chiar in mijlocul naturii. Ce poate fi mai frumos decat sa petreci alaturi de cel mic clipe de neuitat in preajma cadrului feeric unic oferit de natura?!

Explorarea naturii poate fi extrem de constructiva pentru orice copil. Pe langa o modalitate eficienta de recreere, se poate spune ca explorarea naturii determina asimilarea unui numar destul de mare de cunostinte despre fauna si vegetatia locului respectiv. Cu alte cuvinte, ori de cate ori va aflati la munte sau la mare este bine sa va plimbati cat mai mult cuacesta, explicandu-i in acelasi timp ce reprezinta ecosistemul in care se afla, care sunt speciile de plante pe care le intalniti, cum anume poate deosebi un anumit copac de altul. De asemenea, tot din natura, copilul va afla o serie de informatii referitoare la vegetatia caracteristica fiecarei regiuni, dar si date cu privire la fauna arealului respectiv. Asadar, aflandu-va la mare, copilul va cunoaste ce fel de specii de peste traiesc in apele sale. La munte, copilul va afla care sunt speciile de animale care traiesc in aceste regiuni atat de frumoase si curate.

Aflandu-va in mijlocul naturii,  ii puteti explica copilului mai multe amanunte referitoare la natura in ansamblul sau, acesta va putea face descoperiri noi referitoare la speciile de plante protejate prin lege si va fi surprins sa vada cat de mareata poate fi natura in ansamblul sau.

In cazul in care copilul are bunici care locuiesc in regiuni rurale este benefic ca acesta sa isi petreaca o mare parte din vacanta de vara in aceste locuri. Astfel, copilul va putea beneficia, pe de o parte, de grija bunicilor, iar pe de alta parte, va face cunostinta cu intreaga lume a satului romanesc.

Cu alte cuvinte, vacanta de vara nu reprezinta neaparat petrecerea timpului in locatii cat mai sofisticate, ci in locuri cat mai benefice pentru sanatatea si educatia copilului.