Cateva lucruri despre risipa alimentara

O problema tot mai des abordata la nivel mondial, insa in continuare insuficient inteleasa, este reprezentata de efectele risipei alimentare. Aceasta produce consecinte importante atat asupra economiei si bunastarii locuitorilor din tarile dezvoltate si mai ales in curs de dezvoltare, cat si asupra mediului, ducand la o necesitate crescanda pentru gasirea unor solutii. In acest sens, Federatia Patronatelor din Industria Alimentara – Romalimenta, a hotarat sa prezinte o serie de informatii utile si practice pentru toti cei interesati sa contribuie la rezolvarea acestei probleme.

Conform estimarilor realizate de catre Comisia Europeana in anul 2014, la nivel mondial, o treime din hrana destinata oamenilor se pierde sau este risipita. De asemenea, studiile indica pierderi globale insemnate, dupa cum urmeaza:

– volumul de alimente risipite e estimat la 1,6 miliarde de tone de materie prima.

– cantitatea de apa utilizata anual pentru producerea alimentelor pierdute sau risipite este echivalentul debitului anual al raului Volga, sau de trei ori mai mare decat volumul lacului Geneva.

– 28% din suprafata agricola la nivel global este utilizata pentru producerea alimentelor risipite.

– amprenta de carbon a risipei alimentare e estimata la 3,3 miliarde de tone de CO2.

– consecintele economice directe ale fenomenului (excluzand pestele si fructele de mare) ajung la 750 de miliarde de dolari anual.

In acest context, institutii responsabile cu siguranta alimentara si sanatatea populatiei, precum European Food Safety Authority (EFSA), Comisia Europeana, sau Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) traseaza directii prin care risipa alimentara sa poata fi redusa cat mai mult posibil, iar efectele acesteia sa isi faca tot mai putin simtita prezenta atat la nivel economic si social, cat si ecologic.

In lantul de procese prin care trec produsele alimentare inainte de a ajunge la consumator, un rol deosebit de important il joaca, desigur, producatorul si retailerii, inclusiv in problema risipei alimentare. Prin urmare, autoritatile subliniaza necesitatea de a dezvolta procese mai bune de recoltare, depozitare si procesare, dar si de transportare si comercializare a alimentelor. Astfel, spre exemplu, slaba sincronizare, dar si tehnicile si echipamentul neadecvate pot duce la risipa alimentara inca din faza de recoltare. De asemenea, lipsa unei infrastructuri pentru transport, depozitare, racire, dar si comercializare duc la alterarea produselor alimentare.

Ceea ce influenteaza negativ la toate nivelurile este, insa, discrepanta dintre cerere si oferta. Aceasta e prezenta atat pe piata alimentelor, ducand la situatia in care fermierii nu isi pot vinde produsele, cat si in casele familiilor clasice, in care un membru gateste mult prea multe feluri de mancare, sau cantitati prea mari pe care familia nu le poate consuma.

Astfel, autoritatile insista asupra educarii producatorilor si consumatorilor deopotriva asupra practicilor si obiceiurilor de consum responsabile. Spre exemplu, consumatorii pot gandi meniuri la inceputul saptamanii pentru intreaga saptamana, astfel incat sa stie exact ce alimente sa cumpere, cum sa le depoziteze si cum sa le prepare. In plus, ei pot achizitiona inclusiv fructele si legumele care par inestetice, dar care nu sunt alterate, de preferat in aceleasi cantitati ca si cele mai aspectuoase, dar si sa verifice buna functionare a frigiderelor si sa inghete alimentele care permit acest lucru, daca exista un surplus din acestea.

O distinctie importanta care trebuie inteleasa de catre publicul larg pentru scaderea ratei de risipa alimentara este cea dintre etichetele alimentare: ,,a se consuma de preferinta inainte de data…” si ,,expira la data…” (sau ,,a se consuma inainte de…”).

Prima formulare –  ,,a se consuma de preferinta inainte de…” indica data pana la care alimentele isi pastreaza calitatile nutritive la cel mai ridicat nivel. In acest caz, alimentele sunt sigure pentru consum si dupa depasirea datei mentionate, cu respectarea conditiilor obisnuite (ambalajul sa fie intact, iar depozitarea sa se realizeze conform instructiunilor). Diferenta apare,  astfel, doar la nivel de gust sau textura, existand posibilitatea ca acestea sa sufere mici modificari.  Acest tip de valabilitate apare pe produse uscate, precum pastele, orezul, ciocolata, etc. Dupa desfacerea ambalajului, in acest caz trebuie respectata orice instructiune referitoare la modalitatea de depozitare si la termenul de consum dupa deschidere.

Al doilea tip de formulare – ,,expira la data de…” / ,,a se consuma inainte de…”, indica, in schimb, data pana la care alimentele pot fi consumate in siguranta. Depasirea acestui termen poate avea, prin urmare, efecte negative dintre cele mai serioase asupra sanatatii. Acest tip de mesaj apare pe ambalajul unor alimente extrem de perisabile, precum pestele proaspat, carnea tocata, etc. Dupa deschiderea ambalajului, trebuie de asemenea respectate toate instructiunile referitoare la depozitarea si consumarea alimentului.

La diminuarea considerabila a efectelor negative produse de risipa alimentara atat asupra economiei, cat si mediului, pot contribui toti cei implicati in viata unui produs – de la producator la consumator. In acest sens, un rol deosebit de important il joaca accesul la o corecta informare, dar si intelegerea situatiei actuale pe plan global.

Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare

Federatia Romalimenta grupeazã totalitatea patronatelor din industria alimentarã, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si internationale. Este vocea unitarã a sectorului, cu reprezentativitate recunoscutã juridic si semnatara a Contractului colectiv de muncã pe ramurã.

Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapidã a industriei alimentare romanesti in contextul pietei Uniunii Europene.

 

Federatia Patronalã Romanã din Industria Alimentarã (ROMALIMENTA):

Mihai Visan

Director executiv

visan@romalimenta.ro

Tel/Fax: 004 021 312 44 42

Articolul precedent
Articolul următor
Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente

Categorii Populare