Ce elemente nutritive sunt necesare in sarcina?

Ce elemente nutritive sunt necesare in sarcina?

0

In timpul sarcinii, ai nevoie de proteine, carbohidrati si grasimi care sa fie o sursa de energie si sa-ti furnizeze material pentru formarea celulelor, dezvoltarea tesuturilor si a creierului copilului. Afla din materialul de mai jos de ce sunt importante vitaminele si mineralele pe perioada sarcinii.

Vitaminele A si C sunt foarte importante in sarcina. Aceasta din urma are un rol in formarea gingiilor, dintilor si oaselor sanatoase ale copilului tau. De asemenea ajuta la mentinerea santatii tesuturilor si faciliteaza absortia fierului. Painea integrala, cerealele, orezul si pastele fainoase sunt surse bune de vitamina A, iar fructe precum mango, kiwi si portocalele furnizeaza vitamina C.

Calciul ajuta la formarea oaselor si dintilor puternici. Cand esti insarcinata ai nevoie de 1000 – 1500 mg calciu pe zi. Asta inseamna cu aproximativ 40% mai mult decar necesarul zilnic al unei femei adulte. Daca iti plac lactatele si le consumi regulat, este usor sa obtii calciul suplimentar. Majoritatea suplimentelor prenatale contin si calciu, dar de obicei nu in cantitati suficiente pentru necesarul zilnic. Surse alimentare de calciu: lapte, branza, iaurt, somon, sardine la conserva cu oase, spanac, broccoli, fasole uscata, portocale.

Daca pe perioada sarcinii, dieta ta nu contine suficiente elemente nutritive, suplimentele alimentare iti pot fi de folos. Sfatuieste-te cu medicul tau ginecolog pentru a te asigura ca nu iei cantitati prea mari de vitamine sau minerale. Dozele prea mari de vitamine pot fi daunatoare copilului.