Cine își permite un copil? Cheltuielile în timpul sarcinii şi în primul an de viaţă depăşesc 16.000 de lei

E cert că venirea unui copil pe lume înseamnă creşterea cheltuielilor.

Doar în timpul sarcinii şi în primul an de viaţă cheltuielile pentru un copil se ridică la peste 16.000 de lei, potrivit unei analize realizată de compania internaţională Picodi.

Analiștii Picodi.com au calculat cheltuielile legate de nașterea unui copil: îmbrăcăminte pentru mamă în timpul sarcinii, spitalizare, mobilier pentru casă și întreținerea copilului în primul an de viață.

Nu este o surpriză că venirea unui copil pe lume înseamnă creșterea cheltuielilor. Pe lângă costurile periodice, cum ar fi mâncare, haine și scutece, apar și cumpărăturile mari cum ar fi pătuțul, masa de schimbat, căruciorul și multe altele.

Lista de cumpărături în 7 categorii tematice:

Schimbarea garderobei cu articole vestimentare mai elastice sau cu mărimi mai mari va fi inevitabilă în timpul sarcinii. Setul de bază al hainelor de sarcină costă aproximativ 860 de lei. Setul extins (1.350 de lei) include accesorii care i-ar fi de ajutor viitoarei mămici: o pernă specială pentru somn, detector de frecvenţă cardiacă fetală şi un cântar inteligent.

Bagajul pentru spital constă în articole necesare mamei şi bebeluşului nou-născut pe toată durata şederii în spital, versiunea de bază costă aproximativ 180 de lei, iar 350 de lei pentru versiunea premium. Bagajele pentru spital pot fi pregătite de către mamă, sau există opţiunea de a le cumpăra direct de la magazin.

Pregătirea căminului pentru noul membru din familie necesită mari schimbări. Un pătuţ cu saltea şi plapumă, masă schimbătoare, scaun înalt, cadă, sticle, tetine, accesorii pentru îngrijire – toate acestea costă nu mai puţin de 2.340 de lei. În versiunea avansată, adică cu monitor pentru bebeluşi, bouncer electronic, încălzitor de sticle şi alte accesorii, schimbările casei se vor ridica la costul 3.970 de lei.

Articolele legate de transportul copilului, de asemenea, reprezintă o cheltuială destul de piperată. Un cărucior de clasă medie 2 în 1 şi un scaun auto cu funcţia de purtător de copii ajung la costul total de aproximativ 730 de lei. Un cărucior de înaltă calitate, un purtător de copii şi un înveliş vor creşte suma de pe chitanţă până la 2.620 de lei.

Majoritatea cheltuielilor din categoria produselor pentru îngrijirea bebeluşilor reprezintă scutece. Această invenţie din anii 1950 face viaţa părinţilor să fie mai uşoară, dar nu ajută şi portofelele. O ofertă anuală de produse cosmetice, produse de curăţare şi scutece poate costa de la 3.150 la 3.260 de lei, în funcţie de ce posibilităţi financiare dispune familia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă la sân, cel puţin în primele 6 luni de viaţă ale copilului. Înseamnă că orice aliment suplimentar trebuie introdus nu mai devreme decât după prima jumătate de an de viaţă. Costul alimentelor după această perioadă reprezintă aproximativ o treime din totalul cheltuielilor (2.890 de lei). Evident, mâncarea de top ar fi mai scumpă (3.470 de lei).

Atunci când aleg haine pentru copii, părinţilor le este adesea greu să reziste dorinţei de a cumpăra un alt tricou drăguţ sau altă pereche minunată de pantofi. Părinţii care renunţă la ispită pot cheltui numai 930 de lei pentru îmbrăcămintea bebeluşului. Cu toate acestea, cu o abordare mai sensibilă, hainele pentru copii pot costa până la 1.400 de lei în primul an din viaţa copilului.

Prin urmare, costul achiziţiilor necesare în timpul sarcinii şi primul an de viaţă al copilului ajung la suma de 11.080 de lei. Părinţii care îşi permit să cheltuie pentru produse mai avansate, suma scoasă din buzunare ajunge la 16.420 de lei.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare