Concubinajul si viata de familie

Concubinajul si viata de familie

0
familie (www.newobserver.com)

familie (www.newobserver.com)Casatoria a devenit un juramant desuet. Astazi, din ce in ce mai multe cupluri renunta la dorinta de a-si pune pirostriile legal, alegand sa traiasca impreuna in concubinaj.

Avantajele acestui stil de viata sunt evidente: mai multa flexibilitate, evitarea rutinei, independenta, o doza mai mare de libertate si obligatii mai putine.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Modista.ro si-a propus sa discute cele mai importante aspecte ale concubinajului, pentru a-ti oferi o perspectiva impartiala asupra acestei practici relationale din ce in ce mai des intalnite, relateaza modista.ro.

Ce este concubinajul?

Concubinajul este convietuirea unui barbat cu o femeie fara indeplinirea formelor legale. Mai poarta si denumirea de “convietuire nelegitima”.

Aspecte legale

Din punct de vedere legal, concubinajul nu este recunoscut ca o forma legitima de convietuire. Concubinii nu beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cuplurile casatorite. Intre principalele dezavantaje legale ale concubinajului amintim cel al impartirii bunurilor dupa despartire, care se face diferit fata de divort si nu este un proces obligatoriu.

Proprietatea “pe cote parti”, caracteristica concubinajului, se caracterizeaza prin impartirea fiecarui bun in parte, in functie de declaratiile fostului concubin, a martorilor si a dovezii facute prin adeverinte de venit. In absenta acestor probe, daca ai fost pagubita, ramai cu paguba.

Din punct de vedere al mostenirii, concubinii nu au dreptul de a intra in posesia bunurilor partenerului decedat, decat daca acesta a facut un testament prin care ii lasa concubinului bunurile specificate.

In ceea ce priveste statutul copiilor nascuti din concubinaj, acestia se bucura de aceleasi drepturi legale ca si copiii nascuti din casatorie.

Daca esti credincioasa, probabil stii ca, din perspectiva Bisericii, concubinajul este un pacat si ca legaturile de acest fel sunt sanctionate de institutie.

Aspecte emotionale

Pentru femei, concubinajul este o sabie cu doua taisuri. Daca la inceput sunt tentate sa accepte genul acesta de parteneriat, ca o legatura intermediara care, in viziunea lor, va duce la un moment dat la casatorie, dupa trecerea timpului nematerializarea relatiei poate duce la frustrari si indoieli.

Bineinteles ca exista si cupluri in care ambele parti prefera concubinajul si nu ar pasi nici in ruptul capului in fata altarului, dar de foarte multe ori se intampla ca unul din parteneri sa aiba ambitii mai mari.

Pentru foarte multe femei, concubinajul este un fel de “logodna” tacita care, intr-o buna zi, se va desavarsi printr-o casatorie. In acest caz, este foarte importanta comunicarea in cuplu. Ambii parteneri au responsabilitatea de a-si face cunoscute gandurile si planurile asa incat niciuna din parti sa nu traiasca intr-o minciuna.

Statisticile au dovedit ca relatiile de concubinaj sunt mult mai fragile decat casniciile, intrucat de foarte multe ori, tentatia libertatii totale este prea mare si cuplul nu ii face fata. De asemenea, ratele infidelitatii in cazul cuplurilor aflate intr-o astfel de relatie sunt mai crescute decat in cazul casatoriei.

Daca esti implicata intr-o legatura de concubinaj si astepti ca partenerul tau sa pronunte cuvintele magice, nu te amagi. S-ar putea ca el sa nu fie constient ca tu iti doresti sa oficializezi relatia. Cel mai indicat este sa fiti sinceri unul cu celalalt si sa gasiti o solutie care sa va convina amandurora. Cheia oricarei relatii sanatoase este comunicarea.
Fara comentarii

Lasa un comentariu