Copilul are nevoie de viata in jurul sau

Copilul are nevoie de viata in jurul sau

0

Sa vorbim despre jocul copilului. La varsta de cincisprezece luni, copilul poate incepe sa se plictiseasca, se plimba uneori sugandu-si degetul. O roaga pe mami sa il ia in brate. Exista jocuri pentru aceasta varsta?

La aceasta varsta copilul este prea mic pentru carti sau alte lucruri de genul acesta. El isi petrece timpul intotdeauna in compania unei persoane. Daca mama este foarte ocupata, ar trebui sa caute pe cineva care sa-l duca pe cel mic de doua ori pe saptamana impreuna cu alti copii.

Si oricum, ea ar putea sa se joace cu el de doua ori pe zi, timp de o jumatate de ora. Sa se joace cu cuburi, de-a prinselea, sa-l invete sa se urce pe o scara. Sa-i arati cum se poate juca cu apa la chiuveta, cu barcute, cu un burete de baie, cu jucarii. Copilul se plictiseste. Mama trebuie sa-i vorbeasca din cand in cand. Astfel copilul se poate inchide in sine. Are dreptate sa fie ingrijorata si sa incerce sa gaseasca o solutie.

Daca o mama are copii mari si unul foarte mic, atunci acesta din urma se va simti singur la parinti, avand in vedere ca intre el si fratii mai mari exista o diferenta de cel putin zece ani. Copilul are un statut deosebit, fiind ionconjurat de adulti. Trebuie sa i se explice cat ii este greu sa mearga la gradinita pentru ca inainte era numai in compania oamenilor mari; dar va vedea in curand ca se va distra mult mai bine cu copiii decat cu adultii.

Copilul cel mic deseneaza, insa numai pentru un copil mai mic de varsta, care de obicei ii este ruda. Facand acest lucru, copilul se identifica cu adultii care s-au ocupat de el. Si tatal ar trebui sa se ocupe mai mult de acest copil: el detine cheia care sa-i usureze trecerea de la copil mic la cel de fetita mare… intr-o astfel de familie, toata lumea are statut de adult.

Unui copil care nu a fost obisnuit cu compania altor copii ii va lua cateva luni de acomodare ca se simta bine la gradinita. Totul se va aranja pana la urma.

Un catelus cadou? Unul dintre copii, de obicei cel mai mic, insista sa primeasca un catelus. Problema este ca aveti un apartament cu trei camere, te gandesti la toate responsabilitatile pe care le presupune acest lucru, etc. Si totusi, sa faci un efort sau este doar o dorinta trecatoare a copilului?

Ei bine e destul de greu, mai ales daca apartamentul este mic. Cainele ar fi nefericit. Pe drept cuvant copii au nevoie de multa viata in jurul lor, iar atunci cand stau la bloc, nu prea au asa ceva. S-ar putea gasi un animal mai usor de ingrijit pe care sa nu fie nevoie sa-l scoti la plimbare, sa cobori sa isi faca nevoile. Un hamster, de exemplu.

Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto

Articole similare