Cum alegeti gradinita

Cum alegeti gradinita

Intrarea copilului in colectivitate reprezinta un pas extrem de important atat pentru cel mic, cat si pentru parinte. Este un proces complex, care necesita rabdare, multa cautare, perseverenta, acomodare etc. Dar pana la prima zi de gradinita e o cale lunga, presarata cu o cercetare amanuntita in prealabil.

Daca sunteti in impas, va oferim cateva sfaturi care sa va faciliteze cautarea:

  1. Tineti cont de amplasarea gradinitei fata de casa. Cu siguranta, va va fi mult mai usor daca veti alege o gradinita mai aproape de voi. Daca in localitate nu exista decat o astfel de unitate de invatamant, evident ca nu mai aveti de ce sa va puneti aceasta problema. Daca insa exista mai multe optiuni, ar fi bine sa va orientati spre cea mai apropiata, desi nu acesta ar trebui sa fie criteriul decisiv in alegerea gradinitei pentru cel mic.
  2. Analizati/observati cu atentie spatiul interior si exterior al gradinitei. Se ridica aici cateva intrebari: gradinita este suficient de mare pentru activitatile celor mici? are un spatiu curat, bine aerisit, care sa contribuie la sanatatea copilului? beneficiaza de un loc adaptat nevoilor/jocurilor celor mici? copilul se va simti in largul sau in acest spatiu?
  3. Gradinita are bucatarie proprie sau hrana este asigurata de o firma de catering? Atunci cand exista bucatarie in interiorul unitatii, este mai usor de supravegheat. Alegerea va apartine!
  4. Cel mai important aspect il reprezinta insa personalul: ce pregatire are? care este metodologia pe care o foloseste? cum interactioneaza cu piticii? Educatoarea va fi personajul principal in noua lume a copilului. Ea va fi cea care il va ajuta sau nu sa se integreze, sa se adapteze. De la ea va invata adevarate lectii de viata si tot ea ii va fi exemplu pentru o buna perioada de timp. Cel mic va realiza un transfer afectiv asupra acestei noi persoane. Asadar, aveti mare grija pe mana cui va lasati pruncul! Pentru a afla mai multe informatii, documentati-va! Discutati cu ea, asistati la cateva lectii ale ei, vorbiti cu alti parinti despre relatia educator-copil si, de asemenea, priviti la rezultatele celorlalti copii!
  5. Curriculumul gradinitei. Indiferent daca este o gradinita cu program scurt sau lung, de stat sau particulara, aici, copilul trebuie sa beneficieze de toate conditiile pentru a se dezvolta pe mai multe planuri. In afara de acoperirea programei nationale, foarte importante sunt si optionalele. Intrebati si cu privire la acestea!
  6. Autorizatia de functionare a gradinitei. Informati-va daca gradinita este acreditata sau autorizata de ARACIP. Este necesar sa verificati si acest aspect, pentru a nu avea surprize neplacute mai tarziu.
  7. Ascultati-l si pe cel mic! Desigur ca nu el va avea ultimul cuvant, insa il puteti lua cu voi la una dintre vizite pentru a observa cum se raporteaza la mediul respectiv. Astfel, veti putea lua mai usor o decizie.
  8. Urmati-va instinctul si, in cele din urma, independent de parerile altora, alegeti!

Ati ajuns la sfarsitul cautarii. Cu lista de avantaje si dezavantaje in fata, cunoscandu-va cel mai bine copilul, stiind ce va doriti pentru el, inarmati cu rabdare si cu putere de decizie, alegeti ceea ce credeti ca este mai bine pentru el. Nu va lasati influentati de denumiri pompoase, de gradinite in trend, ci alegeti cu inima. Doar asa veti sti ca ati luat decizia cea mai buna. Dupa ce v-ati exprimat optiunea, mergeti inainte, convinsi fiind ca ati facut ceea ce trebuie. Nu priviti in urma, intrebandu-va ce ar fi fost daca ati fi ales altceva. Fiti alaturi de cel mic in formarea si evolutia sa, sustinandu-l intotdeauna!

Text: Panse Codreanu