Cum putem evita bolile diareice in sezonul cald

Cum putem evita bolile diareice in sezonul cald

0

In sezonul cald copiii sunt expusi la tot felul de boli diareice. Si cum toata lumea stie ca este mai bine sa previi, decat sa tratezi, urmeaza sfaturile Cristinei Popescu, medicul puericultor de la nou-nascuti.ro

 

laughing babyIn cazul copiilor mici:
In cazul sugarului alimentat exclusiv la san, igiena sanului mamei este obligatorie. Totusi evitati sapunul care poate irita pielea putand duce la aparitia fisurilor. Sanul se clateste cu apa si se usuca prin tamponare usoara. De asemenea, mama este des sfatuita sa nu manance diverse produse bogate in celuloza care pot deranja copilul la stomac. Este vorba despre un consum frecvent, nu unul ocazional. Daca va este pofta de varza calita, puteti sa mancati! Numai sa nu exagerati, atat.
Folositi pentru prepararea biberonului numai apa minerala

 

La copilul mai mare:
Meniul copilului trebuie sa fie strict supravegheat de catre adulti. Si ce-i mai important: mama, tata, bunicii trebuie sa aiba o atitudine constanta vis-a-vis de gustarile ocazionale, care ar trebui evitate pe cat posibil.

Alimentele si produsele alimentare trebuie sa fie proaspete si pe cat posibil sa fie pastrate la rece. Inainte de a fi consumate, fructele si legumele trebuie spalate abundent, in flux continuu de apa. Dupa prepararea lor, alimentele ramase trebuie puse in recipiente inchise si introduse la frigider. In cazul produselor alimentare gata preparate (iaurturi de fructe, croissante etc.) atentie mare la data de fabricatie si la termenul de expirare!

Si priviti cu un ochi atent magazinul din care faceti cumparaturile: sa indeplineasca regulile (de bun simt) igienico-sanitare (sa aiba frigidere care functioneaza, rafturile sa fie curate, vanzatorul ingrijit).

Evitati sa cumparati prajituri cu crema, lactate de la producator, inghetata care nu este ambalata sau nu este pastrata in conditii igienice.

Vesela si tacamurile in care se prepara alimentele si cu care se serveste masa trebuie mentinute in stare de curatenie (nu vorbesc despre sterilizare lor cu cloramina 6% sau cu alti dezinfectanti…ci despre o igiena elementara). Atentie si la starea de functionare a frigiderului, caci aparent poate functiona, insa poate scapa freon. Spalati-va pe maini inainte de a servi masa copilului. Spalati si mainile copilului inainte de fiecare masa!

Nu uitati! Exista bacterii care se dezvolta si la rece (in frigider). La cel mai mic semn de alterare, aruncati mancarea! Niciodata sa nu congelati la loc ceva ce a fost decongelat.