Cum să crești un bebe fericit fără să fii multimilionar

Cum să crești un bebe fericit fără să fii multimilionar

Autor: Sorin Lupescu

A trecut un an și jumătate de când am devenit tată și în continuare trăiesc zilnic această experiență cu emoțiile primelor clipe alături de Maria. Sunt poate un tată un pic atipic – m-am implicat în educația și creșterea ei încă dinainte ca ea să se nască. Am citit vreo duzină de cărți de puericultură și de parenting. Adevărul este că oricât ai citi, nimic nu prevestește sentimentul unic pe care îl ai atunci când ții pentru prima oară mogâldeața în brațe.

Un an și jumătate mai târziu, ea este mult mai receptivă la semnificația cuvintelor pe care le aude în jur, dar noi în continuare avem ritualul nostru de dimineață. Îi schimb scutecele, îi cânt în timp ce îi curăț urechile, gâtul și fața, spălatul dinților este un joc de care se bucură și, în general, încerc să fac astfel încât totul să fie cât mai distractiv atât pentru ea, cât și pentru mine.

Evident, orice aș face, tot mama ei este baza. În urma lecturilor și a numeroaselor discuții cu oamenii mai pricepuți într-ale creșterii copilului am ajuns la concluzia că alăptatul este extrem de important pentru primii doi ani din viața copilului. De aceea, am făcut tot posibilul să-i ușurez viața mamei – alăptatul este o activitate extrem de solicitantă atât fizic, cât și psihic. Dacă mama o alăpta nervoasă și extenuată, toate beneficiile alăptatului erau anulate.

Nu regret decizia luată, dar trebuie să recunosc că am avut nevoie de câteva ajustări în stilul de viață. Una dintre acestea este bugetul. Fiind liber-profesionist, suma totală de bani care îmi intră în cont la sfârșitul lunii este într-o corelație directă cu volumul de muncă pe care îl prestez. Iar Maria este un job în sine. Veniturile noastre au scăzut – nu la jumătate, dar semnificativ. Ceea ce înseamnă că am fost nevoiți să ne restrângem cu cheltuielile, cataloagele online cu reduceri devenind prietenii noștri cei mai buni.

Acum o așteptăm pe cea de-a doua fiică. Avem prieteni care s-au mirat că am luat această decizie, știind cât de greu ne-a fost până acum. Eu consider, însă, că atunci când îți plac copiii, niciun efort nu este prea mare.

În această perioadă am reușit să trag câteva concluzii importante despre cum ne putem ușura viața ca proaspeți părinți, așa că le împărtășesc cu voi.

  1. Păstrați-vă optimismul. Pare un sfat foarte greu de urmat, mai ales când copilul este obosit și face o criză de nervi sau este nevoie să-l schimbi pentru a cincea oară într-o zi. Ceea ce m-a ajutat pe mine a fost să mă gândesc de fiecare dată că există un motiv pentru care Maria se comportă așa. Disperarea mă cuprindea doar atunci când consideram, total greșit, că are ceva cu mine, că este ceva personal. Un copil atât de mic nu face nimic intenționat, manifestările sale sunt legate strict de ceea ce simte el pe moment. Poate că îl doare burtica, poate că e obosită, agasată, tracasată, plictisită. Ea nu poate exprima aceste stări decât prin plâns și crize de nervi. Atunci când permanent te gândești că copilul tău face tot ce poate pentru a fi bine și că rolul tău primar este să-i faci viața mai ușoară – totul devine mai simplu.
  2. Organizați-vă în funcție de programul lui. Și acest sfat pare destul de dureros, dar adevărul este că dacă veți încerca să faceți copilul să se muleze pe programul dumneavoastră, nu aveți nicio șansă. De aceea, dacă vedeți că cel mai ușor adoarme la o anumită oră, profitați de acest lucru și nu încercați să-l faceți să adoarmă la o altă oră. Vă veți frustra și dvs., și copilul. Iar atunci când doarme, profitați de timpul liber și verificați oferta Pepco, de exemplu.
  3. Acordă-i timp, nu bani. Copilul preferă atenția părinților oricărui cadou i-ați putea cumpăra. Dacă nu vă scăldați în bani, este mai bine să nu cheltuiți prea mulți bani pe haine scumpe sau jucării foarte sofisticate. Pentru mine, siteul Catalomat.ro a fost o adevărată revelație, deoarece m-a ajutat să economisesc atât bani, cât și timp. Înainte să merg la cumpărături, verific întâi ce scrie la Jumbo online catalog, de exemplu. După cum spuneam mai sus, nimic nu poate compensa timpul petrecut cu copilul, iar deoarece acesta este o resursă finită, îl putem câștiga doar printr-o organizare mai eficientă.

Succes la crescut copii fericiți și iubiți!