Cum să ne clădim un sistem imunitar mai puternic și mai alert

Sistemul imunitar lucreză în permanență pentru a ne proteja de infecții, virusuri, ciuperci, paraziți care cauzează boală, suferință și chiar moarte. În condițiile actuale, în care alimentația este adesea dezechilibrată, în care asistăm la o creștere a poluării atmosferice, iar activitatea fizică nu este cea corespunzătoare, fiecare dintre noi are nevoie de o stimulare a sistemului imunitar.

Organismul uman are nevoie de peste 50 de nutrienți pentru a putea funcționa normal, de o serie de aminoacizi și de o serie de vitamine, pe care nu le poate sintetiza singur. De asemenea, el are nevoie de o serie de elemente minerale și de oligoelemente, pe care nu le poate obține întotdeauna din alimentația curentă.

Cum ne putem întări sistemul imunitar prin metode naturale

Pe lângă odihnă suficientă, alimentație sănătoasă și exercițiu fizic zilnic, e bine să luăm în cosiderație și următoarele metode naturale:

1. Ghimbirul – are proprietăți antiasmatice, efect antivomitiv, antigripal, adjuvant în indigestii, efect sudorific. Folosit în afecțiuni ale aparatului digestiv, reumatism, afecțiuni pulmonare, boli febrile, nevralgii.

2. Lemnul-dulce – are acțiune diuretică, antispasmodică antiinflamatoare și antiulceroasă.

3. Turmericul – considerat cel mai puternic antiinflamator natural și un antioxidant eficient. Are si proprietăți antiseptice și antibacteriene.

4. Echinaceea – are efect imunomodulator, adică stimulează imunitatea. Este folosită datorită capacității sale de a mobiliza leucocitele și de activare a fagocitozei.

5. Drojdie seleniată – hepatoprotectoare, reface flora intestinală care este o componentă importantă a sistemului imunitar. Are proprietăţi remineralizante, vitaminizante, antitoxice, antianemice, tonice, antidepresive, de scădere a colesterolului şi hepatoprotectoare. Conține 16 aminoacizi, toate vitaminele din complexul de vitamine B, vitaminele D, H, E, enzime, minerale: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, seleniu și crom, proteine, lipide și glucide.

6. Vitamina C naturală – corpul uman nu sintetizează și nu poate să facă depozite de vitamina C. De aceea trebuie asigurat un aport continuu din alimente și suplimente alimentare naturale. Contribuie la consolidarea sistemului imunitar, accelerează vindecarea în cazul multor afecțiuni, scurtează perioada de convalescență după intervenții chirurgicale sau afecăiuni mai grave.

7. Calendula sau Gălbenele – antispastică, bactericidă, antivirală.

8. Usturoiul negru – antibiotic natural. Inhibă calcifierile din vasele de sânge la pacienții cu colesterolul ridicat. Față de usturoiul obilnuit, usturoiul negru este mai bogat în Bacilus, care stimulează producția de enzime și endofite.

9. Cimbrul – planta cu acțiune tonică, antibacteriană, antivirală, antifungică, antiparazitară, carminativă.

10. Propolisul – are efect de stimulare a factorilor imunologici fără a afecta flora bacteriană normală. Consumul intern de propolis are ca rezultat o creștere a rezistenței generale a organismului față de boală. Are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și anestezice. În multe cazuri tratamentul cu propolis în afecțiuni ORL poate depăși eficacitatea altor tratamente sau medicamente cunoscute.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare