Cum sa se poarte parintii cu un adolescent?

Cum sa se poarte parintii cu un adolescent?

adolescenta si mama

adolescenta-si-mama

Picture 1 of 2

Adolescenta reprezinta o perioada destul de greu de modelat, din ochii fiecarui parinte. Tocmai de aceea, multi dintre parinti nu cunosc cum anume sa isi impuna propriile reguli pentru a se face ascultati.

In cazul in care adolescentul face parte dintr-un grup de persoane mai dubios este indicat ca fiecare parinte sa incerce sa ii cunoasca prietenii de departe. Iar daca o vei face destul de brusc, prin aparitii inoportune in grupul sau de prieteni se va simti controlat si destul de neplacut in raport cu ceilalti, avand impresia ca ii veti stirbi din personalitatea sa de lider.

Ori de cate ori aveti impresia ca adolescentul nu se afla intr-un anturaj care sa ii puna in valoare normele sale de conduita este indicat sa incercati sa ii comunicati acest lucru printr-un ton bland, destul de jos, ca intre prieteni.

Modul in care parintii reusesc sa poarte un dialog cu propriul copil ajuns adolescent reprezinta capacitatea acestora de a le intelege sau nu simtamintele. Este indicat sa ii dai impresia copilului tau ca si tu ai trecut prin aceeasi perioada si ca ii esti alaturi atat la bine, cat si la rau.

Adolescenta reprezinta perioada in care fiecare poate fi tentat sa consume droguri, sa isi inceapa viata sexuala inca nepregatit. Cu toate acestea, daca parintii vor incerca sa isi impuna punctul de vedere in fata adolescentilor si chiar sa le impuna anumite pedepse nu vor face altceva decat sa ii izoleze, urmand ca ulterior acestia sa caute libertatea nociva de care au atata nevoie.

Sfaturile pe care fiecare parinte i le poate da unui adolescent tin de tinuta acestuia, de modul sau de a se comporta in societate. Este indicat sa ii explicati destul de raspicat ce reprezinta de fapt aceasta perioada in viata fiecarui om si ca sunteti de acord cu orice decizie va lua, cu conditia ca aceasta sa nu ii afecteze viata de mai tarziu.

Este timpul sa vorbiti explicit despre ceea ce inseamna consumul de droguri, despre modul in care ar trebui consumat primul act sexual. Curiozitatea acestor lucruri generata de necunoastere il vor indemna mai mult ca sigur sa le incerce. In cazul in care veti fi destul de deschis si chiar ii veti povesti primele experiente de acest gen acesta va reusi sa distinga intre bine si rau si sa aleaga momentul in care se va simti pregatit sa isi inceapa viata sexuala.

Foto: http://bunniesays.files.wordpress.com / http://andybraner.typepad.com