Cum vede un nou-nascut?

Cum vede un nou-nascut?

cum-vede-un-nou-nascut-1

Picture 1 of 2

Copilul vede chiar de la nastere, avand tendinta sa clipeasca atunci cand vede prima lumina puternica. Totusi, el nu poate vedea bine detaliile obiectelor care se afla aproape. Dupa aproximativ 2 ore de viata, ascutimea vederii este mult inferioara fata de cea a unui adult.

Cand va putea copilul sa distinga chipurile?

In jurul varstei de 2 luni, vom observa ca micutul incepe sa zambeasca. De obicei, medicii ii intreaba pe parinti daca bebelusul a dat semne ca surade atunci cand ei se afla in preajma lui.

Cum se dezvolta functia vizuala?

  • la 3 luni copilul va vedea bine cu ambii ochi si va putea sa distinga infatisarea unei persoane sau a unui obiect situat in apropierea lui, la dreapta sau la stanga;
  • la 4 luni copilul va fi capabil sa diferentieze culorile;
  • dupa 6 luni, bebelusul va putea sa urmareasca miscarea obiectelor, se va acomoda si va putea vedea obiecte asezate la distanta;
  • in jurul varstei de un an copilul va vedea in totalitate cu ambii ochi;
  • incepand cu varsta de un si pana la 5 ani, se va dezvolta treptat vederea tridimensionala;

De ce unii copii prezinta o lacrimare continua?

Uneori, la nastere, canalul naso-lacrimal este astupat sau inchis. Acesta este un canal care are rolul de a permite patrunderea in nas a unei secretii naturale a ochiului. Fiind inchis, canalul va conduce secretia catre ochi, in loc de nas, astfel fiind posibila o lacrimare continua. Lacrimarea poate deveni mai intensa in momentul in care scoatem copilul afara si ia contact cu aerul rece. Puteti spala ochii bebelusului cu o solutie fiziologica, de doua ori pe zi, ajutand astfel deschiderea canalului. Acest fenomen este persistent in primele luni de viata ale copilului, urmand ca dupa 6 luni, canalul sa se deschida de la sine.

Ce este strabismul si care sunt cauzele aparitiei sale?

Strabismul reprezinta o deviere a axelor oculare, care provoaca miscarea unei pupile spre interior, iar a celeilalte spre exterior, in timp ce copilul priveste un obiect. Acest fenomen poate fi observat cu usurinta, mai ales cand strabismul este mai grav; in cazuri mai usoare, acesta se remarca usor in cazul cand copilul incearca sa fixeze cu privirea diverse obiecte.

Atunci cand un ochi functioneaza mai bine decat celalalt, apare strabismul. In cazuri mai rare, acesta este provocat de anomalii ale muschilor care misca ochiul.

In cazul sugarilor, vom considera un eveniment normal faptul ca un ochi, sau chiar ambii prezinta o deviere, cu precadere cand el incearca sa fixeze chipul celor din jur sau diferite obiecte. Acest lucru este posibil pentru ca ochiul nu este foarte priceput in ceea ce priveste functionalitatea in primele luni de viata. Cand copilul se apropie de varsta de un an, ochii vor avea axele paralele si vor fi invatati sa functioneze in cuplu. Pana atunci, ei se vor dezvolta treptat. Este indicat sa va adresati unui medic oculist specialist in copii atunci cand observati devierea unui ochi in comparatie cu celalalt, la varsta de 7-8 luni.

Ce este pseudostrabismul?

In general ne gandim la strabism cand vedem un copil care are ochii prea apropiati, prea departati sau ne ofera senzatia ca isi rasuceste ochii. Decat sa ramaneti cu dubii si sa va preocupati, mai bine adresati-va unui medic oculist.

Cum putem vindeca strabismul?

In cazul in care un ochi vede mai putin bine decat celalalt, atunci o solutie corectoare este purtarea ochelarilor, pentru ca va ajuta ochiul bolnav.

O alta modalitate este ceea ce numim gimnastica ochilor, care consta in exercitii vizuale cu scopul de a antrena ochii sa devina drepti. Atunci cand strabismul este provocat de un muschi care misca ochii, se apeleaza la interventia chirurgicala, o interventie scurta si cu rezultate foarte bune. Medicul oculist poate decide daca este necesara aceasta interventie.

 Cum ne dam seama daca bebelusul vede?

Excluzand strabismul si malformatiile, exista slabe sanse de a identifica anomaliile vederii, in primii ani de viata. Ceea ce ar putea sa ne atraga atentia este prezenta ochilor mari, care pot indica miopia, sau a unei pupile de culoare cenusie, care transmite boli serioase, sau un ochi care este mai mare decat celalalt.

Atunci cand nu aveti banuieli, prima vizita la medicul oculist trebuie efectuata dupa primul an de viata, urmatoarele vizite urmand sa fie facute inainte de gradinita si de scoala, in jurul varstei de 3 si 6 ani.

Sursa foto: www.sweetange.fr si www.communication-non-verbale-france.com

Articole similare