De ce este important să îi ascultăm mai mult pe cei mici

De ce este important să îi ascultăm mai mult pe cei mici

0

Cei mici sunt întotdeauna extrem de scumpi, cu toate dragălășeniile pe care le fac în fiecare zi, cu toate poznele lor nevinovate, cu nevoia lor permanentă de a fi iubiți și protejați. De aceea, ne este câteodată poate puțin prea greu să îi luăm în serios, să le ascultăm nevoile și problemele, exact așa cum facem cu o persoană adultă.

Însă în spatele unui glas de copil poate sta de foarte multe ori o problemă pe care până și un om mare ar percepe-o ca fiind apăsătoare. De aceea, psihologii recomandă o grijă deosebită pentru acest tip de interacțiune, pentru a putea identifica din fașă o problemă, pentru a-i oferi celui mic șansa de a se exprima și chiar pentru a te valida pe tine, ca părinte, în procesul de creștere și educare a celui mic.

Identificarea unei probleme

Chiar dacă îți este greu să percepi ca fiind reală o astfel de ipoteză, cei mici pot întâmpina o mulțime de probleme. Îl afectează pe micuțul tău o astfel de chestiune ce rămâne neverbalizată? Categoric! De aceea, este bine să comunici mereu cu cel mic, întrebându-l cum a fost la grădiniță, cum se comportă ceilalți colegi cu el, dacă îl doare ceva, dacă vrea să renunțe la un fel de mâncare. Vorbind cu el și încercând să schimbi lucruri pe parcurs nu înseamnă neapărat că îl transformi într-un mic mofturos, ci dimpotrivă, eviți cu foarte multa inteligență o sumă de probleme ce pot încolți latent în sufletul său.

Micuțul tău trebuie să se facă auzit

Relația părinte-copil depinde foarte mult de modul în care cei mari reușesc să îi asculte și să îi înțeleagă pe cei mici. Chiar dacă nu poate percepe în mod voluntar nevoia de a fi ascultat, validat sau înțeles, cel mic simte că trebuie să extreriorizeze bagajul emoțional dintr-un anumit moment. În cazul în care părinții refuză într-un mod categoric celui mic orice șansă de a se face auzit, acesta poate manifesta la maturitate sentimentul că îi este foarte greu să spună ce simte, precum și teama de a fi judecat pentru poziția sa.

Discuțiile cu cel mic te validează ca părinte

Timpul petrecut cu micuțul tau este extrem de important pentru amândoi, fie că vă uitați la serialul său preferat de desene animate sau că vă jucați împreună cu noul set Lego Ninjago. Aceste momente magice sunt benefice pentru amândoi, chiar și pentru tine ca părinte, pentru că interacțiunea cu cel mic și grija ta constantă pentru ca el să se poată exprima, te validează pe tine că părinte. Este extrem de important să te agăți de niște borne palpabile pentru a-ți reaminti cât de mult investești în grija, atenția, dragostea și sacrificiile depuse pentru cel mic.

Iată de ce este atât de important ca tu să îl asculți pe micuțul tău. În fond, niciodată nu știi când ai putea învăța ceva nou de la el, în timpul unui joc alături de eroii din noul său set Lego Ninjago, sau atunci când sunteți împreună în parc. La polul opus, copilul tău trebuie să știe că cei mari îl ascultă și că se poate exprima așa cum crede el mai bine, pentru a transmite pe înțelesul unui adult faptul că este fericit, că vrea un anumit lucru, sau că ceva îl supără.