De ce unii parinti pot fi prieteni cu copiii lor

De ce unii parinti pot fi prieteni cu copiii lor

0

Relatiile dintre oameni sunt foarte diferite si de ce unii se inteleg bine cu altii, in timp ce unele relatii nu sunt foarte stralucite, depinde de foarte multe lucruri. In ceea ce priveste relatia dintre parinti si copii lucrurile sunt si mai complexe.

O relatie de prietenie dintre parinte si copilul sau este bazata pe respect, egalitate, incredere, onestitate, comunicare. Cateodata, insa, abordarea disciplinara a educatiei inhiba aceste caracteristici ale unei realtii mature.

Comunicarea parinti-copii

Sunt parinti care cred ca nu pot fi prietenii copiilor lor decat dupa ce acestia devin adulti. Altii cred ca elementul prietenie ar trebui adus in discutie cat mai devreme posibil. Este adevarat ca disciplina este un element care ar trebui insuflat de mici copiilor, insa aceasta ghidare se poate face cu prietenie si mai putin cu militarie.

Disciplinarea facuta cu autoritate poate crea in copil raspunsuri robotice, fara angajament emotional. Atunci cand comunicarea este respectuoasa, corecta si echilibrata, copilul simte ca este inteles, chiar daca punctele lui de vedere nu sunt pe placul parintilor. In plus, copilul isi da seama si de parerile acestora. De aceea este foarte important modul in care reactioneaza parintii. Ca adulti ei au responsabilitatea de a crea un mediu armonios in care sa se dezvolte copilul care, pana la urma, este doar un copil.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO