Discutiile cu copilul despre sex

Discutiile cu copilul despre sex

0

mama si copil vorbescDiscutiile cu copilul despre sex reprezinta unul dintre subiectele de maxim interes pentru parinti. Asa se intampla ca tot mai multi isi doresc sa afle daca exista o data exacta in care sa fie initiate, raportata la varsta copilului sau un prototip al acestor discutii.

Ei bine, in realitate discutiile cu copiii despre sex pornesc de foarte devreme, fara ca parintii sa isi dea seama ca de fapt initiaza o astfel de comunicare. Inca din primii ani de viata copilul va fi interesat de organele sale sexuale, le va privi si va fi curios sa afle tot mai multe. Asa ca, incepand cu primele intrebari ale copilului, va trebui sa incerci sa ii comunici cat mai multe despre functionalitatea sistemului sau reproducator, bineinteles adoptand anumiti termeni raportati la nivelul sau de intelegere. Nu te ascunde in spatele diminutivelor si vorbeste-i explicit copilului despre organele sale sexuale.

Mai tarziu, in perioada de pubertate, discutiile cu copilul despre sex se vor extinde. Curiozitatea acestuia va fi din ce in ce mai mare, fiind dornic sa afle cat mai multe informatii. De aceasta data copilul va putea afla mai multe despre sarcina, bolile cu transmitere sexuale, precum si despre adoptarea unui comportament sexual cat mai corect. Nu putine sunti situatiile in care parintii se simt tematori in fata acestor subiecte, considerand ca astfel de discutii le-ar putea aduce copiilor curiozitatea de a incerca astfel de lucruri.

Cu toate acestea, in ultima perioada informatiile despre sex sunt din ce in ce mai numeroase, copiii putand afla tot mai multe lucruri, transmise uneori eronat. Tocmai de aceea, parintii, prin informatia spusa, vor putea ghida comportamentul acestora, oferindu-le cel mai bun suport atunci cand acestia au nevoie.

Pentru ca discutiile cu copilul despre sex sa decurga asa cum ar trebui, parintii vor trebui sa elaboreze un anumit plan pe care sa incerce sa il respecte. Va fi nevoie ca acestia sa le explice cat mai multe lucruri referitoare la organele de reproducere feminine si masculine, sa fie concisi si precisi si sa le ofere intotdeauna copiilor raspunsuri potrivite si mai ales adecvate nivelului lor de cunoastere si intelegere. Pe masura ce inainteaza in varsta copiii le vor adresa parintilor o serie larga de intrebari, aducand in atentia parintilor multe probleme ce trebuiesc a fi lamurite. De aceea, se recomanda ca orice intrebare a copilului sa gaseasca raspunsul de care are nevoie pentru a se simti pe deplin lamurit. In acest mod copilul va capata incredere si va cunoaste ca intotdeauna va gasi suportul cuvenit in proprii sai parinti.