Embolia pulmonara cu lichid amniotic: povestea unei mamici norocoase

Embolia pulmonara cu lichid amniotic: povestea unei mamici norocoase

0

Angela Cottom, mama a trei fetite, a fost la un pas de moarte dupa ce, in timpul nasterii gemenelor ei, lichidul amniotic i-a patruns in sange. Complicatia, numita “embolie pulmonara cu lichid amniotic”, are loc atunci cand fluidul din uter ajunge in organe prin intermediul vaselor de sange din cavitatea abdominala. 
Aceasta afectiune este foarte rara si se declanseaza doar la una din 80.000 de nasteri. Angela a pierdut aproape 3 litri de sange in timpul cezarienei, din cauza hemoragiei cauzate de medicamentele care i-au fost administrate pentru a combate alergia severa facuta la lichidul amniotic.

Femeia a intrat in coma si a primit 22 de transfuzii iar medicii i-au avertizat familia ca, daca supravietuieste, proaspata mamica ar putea ramane inconstienta chiar si cateva saptamani!

Mai mult, bebelusele au venit pe lume prematur si au fost resuscitate pentru ca nu respirau atunci cand au iesit din burtica.

Ma simt norocoasa si recunoscatoare ca sunt aici si pot sa am grija de cele mici impreuna cu sotul meu, Peter. Uneori ma gandesc ‘ce-ar fi fost daca’, dar incerc sa nu insist cu astfel de idei…pur si simplu ma bucur de copiii mei”, a declarat Angela.

Femeia a nascut prematur pentru ca s-a dus de urgenta la spital acuzand simptome de pre-eclampsie, o boala care cauzeaza tensiune arteriala mare si edeme.

Doctorii au hotarat ca Angelei i-a venit sorocul, asa ca i-au indus nasterea. Totul a evoluat normal, pana cand acesteia i s-a facut rau si a inceput sa se sufoce.

Specialistii si-au dat seama imediat ca femeia a suferit o complicatie rara – embolia pulmonara cu lichid amniotic. Complicatia presupune patrunderea lichidului amniotic in sange prin vasele sanguine din uter.

Tot felul de resturi organice – unghii, par etc – ale bebelusilor au ajuns in plamani, declansand o reactie alergica severa. Angelei i s-a facut de urgenta o cezariana.

Dupa ce bebelusii au fost scosi din uter, femeia s-a mai confruntat cu o problema grava – o hemoragie, cauzata de incapacitatea sangelui ei de a se coagula.

Din fericire, in ciuda celor 12 ore petrecute in coma si a numarului mare de transfuzii primite, Angela a trecut cu bine peste aceasta incercare.

Embolia pulmonara cauzat de lichidul amniotic este o afectiune catastrofala. El este mai frecvent in cazul sarcinilor cu gemeni. El nu poate fi prevazut si nici impiedicat. Spre bucuria noastra, este o boala foarte rara“, a declarat Dr. Usha Rao, de la clinica unde a fost tratata femeia.

In ciuda faptului ca aceasta complicatie nu survine frecvent, este bine ca gravidele sa stie ca, si in cazul in care se vor confrunta cu aceasta boala, rata mortalitatii in ziua de azi este extrem de mica si vor trece depasi cu succes problema.