Partenerul tau e supraponderal? S-ar putea sa aveti greutati la conceptie

Sperma barbatilor obezi este mai putin bogata în spermatozoizi, iar acest aspect are un impact direct asupra fertilitatii lor, potrivit unui studiu francez ce a fost prezentat la Stockholm, luni, în cadrul unui congres organizat de European Society of Human Reproduction (ESHRE).

Studiul a fost realizat la sfarsitul anului 2010, pe un esantion de 1.940 de persoane, de o echipa condusa de medicul Paul Cohen-Bacrie, directorul stiintific al laboratorului de biologie medicala Eylau-Unilabs din Paris. Este vorba de “cel mai vast studiu realizat vreodata” pe aceasta tema, afirma expertii de la Unilabs, un grup ce cuprinde laboratoare din 12 tari europene, înfiintat în Elvetia.

“Greutatea în exces antreneaza o modificare a parametrilor spermei, probabil din cauza unui dezechilibru hormonal, care are ca rezultat un deficit în numar, mobilitate si vitalitate (a spermatozoizilor, n.r.), ceea ce antreneaza scaderea sanselor de fecundare”, a declarat medicul Cohen-Bacrie.

Cercetatorii au analizat volumul spermei, pH-ul ei, concentratia de spermatozoizi dintr-un mililitru de sperma, numarul lor total, mobilitatea lor, vitalitatea lor, procentul de forme atipice etc. Coeficienti de corelatie au fost stabiliti între acesti parametri si indicele de masa corporala (IMC) – care defineste corpolenta.

Persoanele care au un IMC (raportul dintre greutate si patratul înaltimii) mai mic de 18 sunt considerate slabe, cele cu un IMC cuprins între 18 si 25 sunt considerate ca avand o greutate normal, cele cu un IMC cuprins în intervalul 25,1 – 30 sunt supraponderale, iar obezitatea începe atunci cand IMC-ul depaseste valoarea 30.

Cu cat persoanele au mai multe kilograme în exces, cu atat calitatea spermei lor scade, în special concentratia si numarul total al spermatozoizilor.

Astfel, concentratia de spermatozoizi scade cu 10% la persoanele supraponderale în comparatie cu cele cu greutate normala si cu 20% la persoanele obeze. Tot la aceste persoane, mobilitatea spermatozoizilor scade cu 10%.

Numarul total al spermatozoizilor – între 184 si 194 de milioane pe mililitru la persoanele cu o greutate normala – scade la 164-186 de milioane la persoanele supraponderale si la 135-157 de milioane la persoanele obeze. Procentul persoanelor suferind de o absenta totala de spermatozoizi (azoospermie) creste de la 1% pentru persoanele cu greutate normala la 3,6% la persoanele obeze.

Odata cu înaintarea în varsta, efectul avut de IMC asupra concentratiei si a numarului spermatozoizilor ramane acelasi, însa mobilitatea spermatozoizilor la persoanele obeze scade în mod semnificativ.

Medicii stiau deja ca femeile obeze sau prea slabe pot prezenta tulburari de ovulatie. Însa, “atunci cand un cuplu vrea sa aiba copii, trebuie sa se tina cont si de greutatea barbatului, aceasta fiind un element important”, a subliniat coordonatorul studiului.

Din fericire, medicii francezi au putut sa constate pe circa 300 dintre pacientii testati ca aceasta problema de fertilitate este reversibila. Reusind sa slabeasca, aceste persoane au “recuperat” parametrii pierduti în ceea ce priveste calitatea spermei.

Related Posts

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente

Categorii Populare