Etape de dezvoltare a limbajului: vârste cuprinse între 1 și 4 ani

Abilitățile lingvistice ale copilului vor avansa semnificativ în primii ani de viață. Dar poate fi greu de știut dacă atinge etapele potrivite.

Cel mai bun mod de a ajuta la dezvoltarea abilităților lingvistice ale bebelușului tău este să vorbești pur și simplu cu el. Unul din cele mai simple moduri prin care copiii pot învăța să vorbească și să-și îmbunătățească vocabularul este ascultarea părinților.

Pentru a vă ajuta să urmăriți progresul copilului, am enumerat etapele lingvistice tipice pe care trebuie să le observați la fiecare vârstă. Dacă simțiți că micuțul nu se dezvoltă într-un ritm constant, consultați întotdeauna un medic specialist pentru sfaturi.

 

Dezvoltarea limbajului la vârsta de 1 an

 

Micuțul tău abia începe să comunice dincolo de plâns. La această vârstă, copilul ar trebui să poată:

Spune câteva silabe de. Copilul are încă un vocabular limitat la această vârstă, dar îl puteți ajuta să se dezvolte citind și vorbind cu ei în fiecare zi. La această vârstă vorbirea bebelușului este specifică„ mama ”și„ dada ”.

Să-ți imite vocea. Chiar dacă bebelușul tău nu spune multe cuvinte, bâlbâie mult și încearcă să imite sunetele altora. Părinții ar trebui să audă vocale și consoane gângurind începând cu vârst de 8 sau 9 luni și continuă pe măsură ce bebelușul începe să formeze cuvinte în jur de 12 luni.

Răspundă în consecință. Limbajul receptiv al copilului este important chiar și în aceasta etapă. Observați dacă îți recunosc vocea sau întorc capul spre sunete diferite. Râd când râd alții?

Chiar și la această vârstă, el poate comunica cu intenție și poate obține ceea ce vrea arătând sau privind spre un obiect. El ar trebui, de asemenea, să vă poată urmări ochii și să privească unde vă uitați. Aceste acțiuni receptive sunt mai importante decât numărul de cuvinte pe care le poate spune copilul.

Dezvoltarea limbajului la vârsta de 2 ani

 

Această vârstă este numărul magic pentru a observa dacă un copil este pe drumul cel bun în ceea ce privește abilitățile lingvistice. În această perioadă, copilul dumneavoastră în creștere ar trebui să poată:

Îmbogăți vocabularul. Anul cuprins între 12 și 24 de luni este cel mai interesant an în ceea ce privește dezvoltarea limbajului. Copilul ar trebui să folosească în mod regulat aproximativ 50 de cuvinte și ar trebui să repete cuvintele pe care le aude de la tine.

Să legați împreună cuvintele. Ar trebui să-l observi pe micuțul tău alcătuind propoziții din două cuvinte („Mingea mea” sau „Mașina merge”). Dar nu vă faceți griji cu privire la pronunție în acest moment – doar aproximativ 50% din ceea ce spun vor fi înțelese complet.

Să folosească pronume. Va începe să înțeleagă conceptul de „eu” și „tu” – deși s-ar putea să nu folosească întotdeauna cuvintele în mod corespunzător. De exemplu, s-ar putea referi la tata ca „ea” și la el însăși ca „tu”. Acest lucru este comun și nu trebuie să vă faceți griji.

Să identifice obiecte și părți ale corpului. Tot la această vârstă ar trebui să fie capabil să-și arate nasul, ochii, gura și așa mai departe și să înceapă să spună fiecare parte a corpului, deși mulți copii vor arăta înainte să poată verbaliza.

Dezvoltarea limbajului la vârsta de 3 ani

Micuțul tău începe să devină vorbăreț. Iată cum ar trebui să se dezvolte limbajul său la această vârstă:

Vorbește clar în propoziții simple. După ce copilul împlinește 3 ani, ar trebui să înțelegi cu ușurință ceea ce spune – sau cel puțin 75% din cuvinte. Puteți purta o conversație cu un copil de această vârstă în care acesta vă pune întrebări și vă spune lucruri care s-au întâmplat în ziua respectivă.

Alege cuvintele potrivite. Copilul ar trebui să știe un cuvânt pentru aproape tot ceea ce dorește să exprime și ar trebui să poată cere sau indica obiecte verbal.

Urmează solicitările multiple. Înțelegerea și realizarea solicitărilor mai complicate este o altă dezvoltare. Micuțul ar trebui să acționeze în consecință atunci când este direcționat cu comenzi, cum ar fi „Vă rugăm să scoateți cizmele și să le puneți pe raft.

Este indicat ca aceste solicitări ar trebui să fie în continuare direcții simple folosite într-un context de zi cu zi, astfel încât să fie ceva ce a experimentat anterior. Dacă este o experiență nouă, s-ar putea să fie mai dificil de realizat.

Dezvoltarea limbajului la vârsta de 4 ani

Oficial aveți un „băiat mare / o fată mare” acum. Copilul tău crește treptat, iar limbajul lui devine destul de impresionant.

Vorbește clar în propoziții mai complexe. Preșcolarul în creștere are acum capacitatea de a vă spune o poveste întreagă – cum ar fi lucrurile interesante pe care le face la grădiniță – și puteți înțelege aproape fiecare cuvânt .

Identifică formele, culorile și literele. Cei de 4 ani ar trebui să numească cel puțin unele culori, forme și litere. Puteți profita de orice moment, cum ar fi micul dejun, pentru a-l transforma într-o șansă de a o învăța ceva nou. De exemplu, explicați cum Cheerios este un cuvânt lung, dar laptele este unul scurt.

Înțelege conceptul de timp. Este posibil ca micuțul să nu poată spune încă ora, dar ar trebui să înțeleagă conceptul general al momentelor zilei (micul dejun dimineața, prânzul după-amiaza, cina noaptea).

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare