Frica de intuneric la copii

Frica de intuneric la copii

0

Frica celui mic reprezinta una dintre emotiile negative cu care se confrunta mai toti copiii in perioada de 1-10 anisori. Nu pot dormi singuri, nu pot merge intr-o alta camera mai intunecoasa, intotdeauna dorindu-va prin preajma. Frica reprezinta un aspect intern, reprezinta o parte a gandurilor noastre, de cele mai multe ori negative de care nu avem scapare decat foarte greu, fiind caracterizata prin neputinta spiritului de a se atasa de aceste sentimente de anxietate.

Vizualizarea emisiunilor, filmelor sau chiar a desenelor animate cu aspect violent pot reprezenta o  transpunere a acestor elemente  in realitatea interioara a celui mici. Atunci cand frica de intuneric pare ca i-a acaparat imaginatia, cel mic va vedea personajele din filme sau chiar din desenele animate violente.

Pentru a se putea detasa de aceasta stare de anxietate este nevoie ca privitul aspectelor violente la televizor sa fie restrictionate. Aveti multa grija in selectarea filmelor, a jocurilor sau a desenelor animate intrucat pot influenta negativ psihicul micutului.

Incercati sa ii aratati ca ceea ce isi imagineaza, de fapt, nu exista, ca totul este doar in imaginatia acestuia. Incercati sa il determinati sa isi infrunte el insusi teama de intuneric, sa isi demonstreze siesi ca nu exista nimic din ceea ce crede ca il inconjoara in acele momente.

Frica de intuneric nu va putea fi invinsa daca va cocolositi copilul, tinandu-l cat mai aproape de dumneavoastra, transformandu-l astfel in prizonierul propriei imaginatii. Educativ, va puteti ajuta copilul sa treaca peste aceste sentimente de teama si anxietate, avand o influenta la fel de nefasta pentru dezvoltarea psihica a acestuia.

Articol realizat de Tatiana Tuţă