Greturile matinale

Greturile matinale

Greturile matinale iti pot da reale batai de cap tie si iti poate fi aproape imposibil sa treci peste ele cu bine, insa poate avea un efect bun asupra celui mic. Cum este posibil?

Peste 85% dintre femeile insarcinate se simt destul de rau in timpul primului trimestru de sarcina. Greturile matinale pot fi realmente brutale cu organismul tau dar si cu moralul, insa un studiu publicat intr-o publicatie medicala demonstreaza ca aceste stari sunt de fapt benefice pentru bebelusul tau.

Cercetatorii au monitorizat mai mult de 850 000 de gravide, iar concluzia lor sustinea faptul ca acelea dintre ele care au experimentat stari de greata si voma nu au pierdut sarcini niciodata si au dat nastere unor copii sanatosi, si numai 6,4% dintre gravide au avut nasteri premature. 9,5% dintre femeile care nu au avut stari de greata dimineata, au nascut prematur.

Greturile matinale sunt cauzate de cresterea nivelului unui hormon numit HCG, care este eliberat de placenta in primul trimestru. Totusi, daca esti insarcinata dar nu ai stari de greata si voma, nu trebuie sa te ingrijorezi. De fapt, mai bine ai face sa te bucuri! Calitatea vietii unei femei insarcinate care experimenteaza starille acestea, scade considerabil. Dar pana la urma, merita motivul pentru care induram aceste stari, oricat de rau ne-ar face sa ne simtim, in timpul primului trimestru.

Informeaza-ti medicul cu privire la simptomele pe care le experimentezi, cu atat mai mult cu cat acestea sunt severe. Incearaca sa-ti ameliorezi starea prin urmatoarele metode:

  • Mananca mai multe mese pe zi
  • Bea multa apa
  • Mananca bomboane cu ghimbir
  • Schimba ora la care iei vitaminele prenatale
  • Mananca buscuiti sarati la gustari
  • Odihneste-te mai mult.

Fara greturi

Pe de alta parte vei deveni destul de stresata cand vei observa ca nu ai totusi nicio stare de rau dimineata, in mod special cand esti in primul trimestru. Teama aceasta provine si din preconceptiile conform carora raul de dimineata este prezent pana in saptamana 12 de sarcina. Cumva ai nevoie de o confirmare a faptului ca esti insarcinata, avand in vedere ca nici burtica nu este inca vizibila.

In timp ce greata este atribuita cresterii nivelului de HCG, progesteron si estrogen, nu este obligatoriu sa-ti fie rau pentru ca sarcina sa evolueze bine, sau pentru a-ti confirma ca bebe este in siguranta.

Fiecare organism reactioneaza diferit la sarcina, si chiar si starea de rau pe care o resimt dimineata, poate fi diferita de la o gravida la alta. Considera-te perintre viitoarele mamici norocoase care au o sarcina sanatoasa si un bebelus care se dezvolta normal, fara sa experimentezi totusi stari de greata. Daca totusi treci printr-o stare care it provoaca mult stres din cauza lipsei simptomelor, discuta despre asta cu medicul, la urmatoarea vizita.