Grigore Lese, concert extraordinar ”La portile ceriului”, pe scena Teatrului National din...

Grigore Lese, concert extraordinar ”La portile ceriului”, pe scena Teatrului National din Bucuresti

0

Pe 5 decembrie, in seara de Mos Nicolae, Grigore Lese va sustine concertul extraordinar ”La portile ceriului”, avandu-i invitati pe scena Salii Studio  a Teatrului National ”I.L.Caragiale” din Bucuresti, pe Olga Podobinschi-pian, Mihaela Pletea-voce, Maria Chifu-fagot si Amir Heidarkhodae-instrumente de percutie si voce.
Grigore Lese ne va duce din nou ”La portile ceriului”, asa cum ne-a obisnuit an de an, in preajma sarbatorilor de iarna, cu momente care sa ne primeneasca sufletele pentru a intampina cum se cuvine, impreuna,  Nasterea Mantuitorului. Artistul propune publicului o seara in care muzica traditionala se va impleti cu sunetele instrumentelor apartinand genului clasic, dar si cu sonoritati orientale, intr-un spectacol care va aduce la lumina cantece stravechi care au insotit dintotdeauna sarbatorile de iarna ale romanilor, vorbind despre dorurile, preocuparile si credintele noastre.

Nascut pe 20 februarie 1954 la Stoiceni, in Tara Lapusului, Grigore Lese a studiat fagotul la Academia de Muzica ”Gheorghe Dima” din Cluj, obtinand titlul de Doctor in Muzica cu calificativul Summa cum Laudae, in 2003, tema studiului tezei sale de doctorat fiind doina. In 2010, a fost distins cu titlul Honoris Causa de Universitatea de Vest ”Vasile Goldis” din Arad. Este profesor asociat al Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti, unde preda cursul de etnomuzicologie si realizeaza seria de televiziune ”La portile ceriului”, la TVR, serie pentru care a primit in 2007 Marele Premiu al A.P.T.R., precum si multe alte premii nationale si internationale.
A realizat la Radio Romania Actualitati, emisiunea ”Drumurile lui Lese” si ”Lumea si muzica traditionala”, la Radio Romania Cultural.

In 2013, Grigore Lese a lansat prima sa carte, ”Acum stiu cine sunt. Insemnari si aduceri aminte”(editura Humanitas), despre care spunea, inainte de lansare: ”De 59 de ani s-au strans in mintea mea povesti si intamplari traite cu inima. Niciodata nu m-am gandit ca intr-o zi o sa ajung sa le astern pe hartie. Cand m-a adus mama pe lume, socoteala ei a fost sa horesc si sa implinesc horile. Iata ca a venit vremea sa le interpretez, iar interpretarea se face prin cuvant. Povestile au fost viata mea si prin ele m-am destainuit; au zburat dintr-un loc intr-altul, unele dintre ele luand chipuri cosmice. Au fost o mangaiere pentru sufletul meu. Le-am istorisit in orice imprejurare. Nu toti oamenii
mi-au inteles intentiile, eforturile, mahnirile. Cartea aceasta dezvaluie si da posibilitatea cititorilor sa ma cunoasca mai bine. M-am aratat prin aduceri-aminte si prin insemnari despre lumea vazuta de mine“,

Grigore Lese este primul muzician roman care a adus alaturi de el, pe scena, artisti traditionali din Iran, Siria, Pakistan, cautand interferenta muzicilor stravechi din Romania si din Orient.  Muzica lui se regaseste pe coloana sonora a mai multor filme de arta si documentare realizate in tara sau in strainatate, dintre care ”The Pharaoh Gunpowder”, ”Treason and Plot”(BBC) sau documentarul ”Wild Carpathia”(productie Travel Chanel).

In 2015, cel de-al doilea volum al artistului apare tot la Humanitas, sub titlul ”Horea in grumaz. Inger pazitor si ispita”, carte care isi are baza de pornire in teza de doctorat a lui Grigore Lese, despre care marturiseste chiar in prefata cartii:
Aproape 14 ani m-am gandit daca e bine sau nu sa public teza de doctorat, o lucrare stiintifica, greu de urmarit si de descifrat,, o carte supusa rigorilor academice. Astazi m-am hotarat sa va ”traduc” o parte din ea, sa va povestesc despre hore,  ce am aflat de la strabunicii mei, de la oamenii pe care i-am intalnit de-a lungul anilor, despre cum au inflorit horile lor in glasul meu. Cartea pe care am scris-o este una de impacare. Cartea drumului meu de cunoastere si intelepciune, in care horea mi-a fost si inger pazitor, si ispita”.

Grigore Lese a fost invitat sa cante la Smithsonian FolkLive Festival-Washington, Festivalul Vocile Lumii-Bloomington, Festivalul Montmartre-Paris, Festival der Kontinente-Berlin, Olimpiada Culturala de la Atena, Festivalul Tarilor din Europa de Est-Montreal, Francophonie Metisse-Paris, Culturescapes-Basel, Expozitiile Mondiale de la Aichi, Shanghai si Yeosu, Gala Premiilor BAFTA-Londra, Targul International de Carte de la Beijing.

Discografie: ”Cantec pastoral”(casa de discuri Amori-Lausanne) 1996, ”Cantece de catanie si hori”(Societatea de Concerte Bistrita) -2000, 2003, ”Horile vietii” si ”Asteptand Craciunul”(Roton), 2005, ”Grigore Lese-Le chant de Lapus”(Ocora RFI, Paris), 2009, ”Grigore Lese si aromanii farseroti”(A&A Records) 2011, ”De dragoste, de razboi, de moarte, de unul singur”(Humanitas Multimedia), 2011.

Eu daca nu as mai hori, as muri. Cand eram copil, de multe ori m-am intrebat, pasarile de ce canta? Ele atrag atentia ca sunt stapane pe locul ala. Ele stiu ca acolo zboara, acolo sunt padurile lor. Dar omul? Omul cred ca horeste ca sa-si afle locul in lume. Ma, Lese, tu de ce horesti? Ca sa ma stampar. Eu cand sunt suparat, horesc si devin fericit”, declara Grigore Lese.

Concertul ”La portile ceriului” va incepe la ora 19:00,  Grigore Lese si invitatii sai vor aduce oamenilor colinde, cantece de stea si alte muzici din repertoriul traditional, dar si clasic, special alese pentru ca in seara in care ”se deschid cerurile” locul sa fie curat, timpul bun si sufletul primenit. Dupa concert, va avea loc si o sesiune de autografe, in foaierul salii Studio. Vor fi expuse acolo cartile lui Grigore Lese si cateva dintre DVD-urile din discografia artistului.

Teatrul National ”I.L.Caragiale” din Bucuresti,
Sala Studio, ora 19:00

Parteneri media: TVR, Radio Romania Cultural, RFI, Romania Libera, Academia Catavencu, Concerte Azi. Un eveniment sustinut de AZERO-print on-line.