Importanta analizelor la nou-nascut

Importanta analizelor la nou-nascut

analize nou nascut

analize-nou-nascut-2

Picture 1 of 2

Orice analiza efectuata unui nou-nascut determina o stare de siguranta pentru parinti. Descoperirea unor afectiuni mai grave din timp poate ajuta ca viata nou-nascutului sa poata fi salvata.

Imediat dupa nastere medicii recomanda efectuarea unui set de analize obligatorii pentru nou-nascut. Screening-ul neonatal reprezinta un element de maxima insemnatate pentru sanatatea nou-nascutului. De aceea, analizele efectuate in mod obligatoriu in timpul spitalizarii in maternitate au drept obiectiv descoperirea afectiunilor grave, putand fi astfel a fi tratate, evitandu-se o tragedie.

Bolile metabolice sunt primele care pot fi depistate cu usurinta de catre medici inca din primele ore de viata ale nou-nascutului. De asemenea, analizele efectuate in maternitate reusesc sa depisteze bolile genetice pe care le-ar putea avea un nou-nascut.

Iata cateva dintre analizele cele mai frecvente facute nou-nascutilor:

  • Fenilcetonuria – depisteaza boala cu acelasi nume reusind astfel sa preintampine retardul mental in cazul in care nu este diagnosticata si tratata la timp.
  • Hipotiroidismul congenital – in cazul dereglarii glandei tiroide nou nascutul s-ar putea confrunta mai tarziu cu retard mental sau cu anumite afectiuni cervicale;
  • Siclemia – una dintre cele mai severe forme de anemie poate produce afectiuni severe ale rinichilor si ficatului in care nu este tratata la timp;
  • Fibroza chistica – face parte din categoria afectiunilor grave care afecteaza plamanii si sistemul metabolic al copilului.

Foto: http://www.qbebe.ro / http://www.clinicaurechii.ro

Articole similare