“Indraznesc sa nasc aşa cum vreau”

Afis_sibiu_Alb (2)Viitoarele mamici, interesate sa afle mai multe informaţii despre ce inseamna naşterea, sunt aşteptate, marti 15 Iulie, la ora 18,00, la Teatrul pentru copii si tineret GONG din Sibiu, la vizionarea primului documentar romanesc despre nastere „Indraznesc sa nasc aşa cum vreau!”. Evenimentul este organizat de Luthelo, Sibiu

In Romania nasc anual peste 133,000 de femei. Naşterea este o minune, o taina. Toate gravidele trebuie tratate cu blandețe, dar in unele parți din Romania realitatea este cu totul diferita. Serviciile medicale din maternitațile romaneşti sunt in criza. In cele mai multe cazuri, ele sunt chiar dezastruase. Naşterile sanatoase sunt transformate intr-un act strict medical, chiar chirurgical, femeile pierzandu-şi total controlul şi increderea in propriile forțe de a da naştere unui copil.

“Indraznesc sa nasc aşa cum vreau” un documentar al Lion Mentor Association, realizat de Irina Thiery, este un film realist care prezinta nasterea naturala nu numai din perspectiva pur medicala ci si din perspectiva sufletului de mama, care alege sa-si nasca copilasul asa cum isi doreste, cu blandete si calm, fara trauma si teroare.

Stiam despre nastere ca este un moment tainic, dar acum am convingerea ca corpul femeii este perfect facut pentru nastere. Sarcina nu este o boala. Nasterea se realizeaza de la sine. Nu e usor, dar modul in care se declanseaza si modul in care se implica deopotriva copilul si mama, arata ca este ceva firesc sic a trupul femeii este facut sa nasca” spune Gheorghe Butuc, tatal a trei copii in documentar.

“Indraznesc sa nasc aşa cum vreau” este un documentar despre doctori, sistem si proceduri standard precum cezariana sau epiziotomia, despre abuzurile psihice si fizice, Un film despre nasterea acasa, decizii asumate, femei informate, rolul taticilor la nastere si miturile despre nastere.

Gravida este perceputa ca o persoana sanatoasa sau gravida trebuie perceputa ca o persoana bolnava? Evident ca nu o percepem ca pe o persoana bolnava, dar trebuie perceputa ca o pacienta, ca un om care are problem de sanatate!” declara Prof. Univ. Dr. Anca Florin Alex.

Cine hotaraşte data naşterii – medicul, mama sau copilul? De ce peste jumatate dintre copiii din Romania se nasc prin operaţie? Al cui e copilul dupa naştere – al mamei sau al maternitaţii?Se poate naşte cu demnitate, cu calm, fara groaza? sunt doar cateva intrebari la care “Indraznesc sa nasc asa cum vreau” raspunde, demontam miturile, analizand opțiunile și dezbatand drepturile femeii așa cum sunt ele ințelese in sistemul sanitar romanesc.

http://www.lionmentor.ro/

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare