Infectia urinara la copii – cauze, simptome si tratament

Infectia urinara la copii – cauze, simptome si tratament

0
copil la doctor

copil-la-doctor-2

Picture 1 of 2

Infectia urinara are o rata de raspandire destul de larga atat la adulti, cat si la copii, mai mult de 30% dintre acestia dobandind in timpul copilariei o astfel de afectiune. Desigur, sansele de infectare sunt mai mari in randul fetitelor intrucat lungimea uretrei este mult mai mica, fapt care va permite ca bacteria sa ajunga mai usor in tractul urinar, infectandu-l.

Infectia urinara este determinata de anumite bacterii care patrund in uretra si infecteaza tractul urinar. In acest mod poate fi infectata atat zona vezicii urinare, cat si rinichii, simptomatologia fiind destul de diferita. In plus, diabetul, retentia urinara, pietrele la rinichi pot fi alte cauze ale infectarii tractului urinar.

De obicei, infectia urinara localizata la nivelul vezicii urinare ofera o simptomatologie destul de complexa. Dureri abdominale, crampe, nevoia de a urina mai des, febra sunt cateva dintre semnele insotitoare. Lucrurile se agraveaza atunci cand infectia se localizeaza la nivelul rinichilor. Durerile pot deveni destul de profunde, febra va fi destul de mare. Pacientul va avea frisoane, stare de transpiratie, in mod deosebit nocturna, stare de confuzie, greata, varsaturi.

Ori de cate ori observati ca propriul copil dezvolta o astfel de simptomatologie este indicat sa va prezentati la medic pentru investigatii de specialitate. Examinarea clinica, dar si screeningul medical pot oferi date sigure referitoare la natura afectiunii cauzatoare de astfel de simptome.

De obicei, infectia urinara poate fi tratata cu ajutorul antibioticelor. In functie de gravitatea simptomelor si de natura infectiei, medicii pot prescrie tratament oral ori injectabil. Pe toata durata bolii este necesara evaluarea clinica periodica a copilului in asa fel incat sa va asigurati ca se afla in afara oricarui pericol. Analgezicele vor fi administrate in vederea ameliorarii durerilor.

Consumul unei cantitati mai mari de apa este necesar pentru epurarea tractului urinar. In acest caz este nevoie a se evita consumul bauturilor carbogazoase ori mancarurile condimentate.