Ingrijirea ochilor, nasului si urechilor nou-nascutului

Ingrijirea ochilor, nasului si urechilor nou-nascutului

ingrijirea nou-nascutuluiIngrijirea ochilor, nasului si urechilor nou-nascutului este o etapa deosebit de importanta pentru sanatatea micutului, facandu-se cu multa grija de catre mamici, in asa fel incat sa nu fie vatamat in niciun fel.

Pentru ingrijirea ochilor, nasului si urechilor nou-nascutului mama trebuie sa se asigure ca are la indemana toate cele necesare. Serul fiziologic, solutiile marine, compresele sterile, aspiratorul nazal sunt obligatorii in aceste momente. De obicei, ingrijirea ochilor, nasului si urechilor nou-nascutului se vor curata imediat dupa imbaiere, atunci cand micutul este destul de relaxat si da dovada de multa rabdare.

Ochii nou-nascutului se vor sterge cu ajutorul compreselor sterile inmuiate in ser fiziologic. De regula, mama va proceda la curatarea ochilor de la tampla la nas si nu invers. Pentru a nu fi posibila contagierea cu anumiti agenti bacterieni purtati de un anumit ochi, compresa sterila folosita la stergerea unui ochi nu se va folosi si la celalalt.

Urechile se vor curata cu ajutorul varfului compreselor sterile. Acesta va fi introdus in urechea externa a nou-nascutului si se va proceda la stergerea sa. Folosirea betisoarelor de urechi nu este recomandata la copiii mai mici de un anisor si fara recomandarea medicului, putand vatama urechea. Chiar daca nou-nascutul are ceara, parintii nu trebuie sa se alarmeze, fiind constienti de faptul ca aceasta protejeaza destul de mult urechea micutului, ferindu-l de infectii.

Mai inainte de a trece la curatarea nasului nou-nascutului, parintii vor introduce cateva picaturi de ser fiziologic pentru inmuierea secretiilor. Abia ulterior, nasucul micutului va putea fi curatat cu ajutorul aspiratorului nazal. Prin curatarea nasului, nou-nascutul va beneficia de o respiratie mai buna. Folosirea spray-ului nazal ii va putea crea nou-nascutului o anumita sensibilitate si tocmai de aceea nu este recomandat a se folosi fara indrumarea medicului specialist.

 

Articole similare