Îngrijirea unui bebeluș pe întreaga perioadă a lunilor calde de vară

Zilele caniculare din timpul verii pot îngreuna sarcina părinților de-a ține bebelușul sănătos și bine dispus, într-un mediu confortabil. Cel mic este mai vulnerabil la temperaturile extreme, capacitatea sa de reglare a temperaturii corpului este deficitară, are pielea fragilă și subțire, astfel că se deshidratează rapid, devine agitat și se supraîncălzește ușor. Pentru a evita astfel de neplăceri, iată câteva sfaturi legate de îngrijirea specială ce trebuie oferită unui copil mic în sezonul estival:

Îmbracă bebelușul cu haine potrivite

Vara, îmbracă bebelușul așa cum te îmbraci și tu. Folosește haine largi, ușoare, subțiri și deschise la culoare. Ai grijă ca vestimentația celui mic să fie din materiale de calitate, cum este bumbacul care absoarbe transpirația și previne iritarea pielii. Îmbracă-l cu body-uri cu mânecă scurtă și renunță la pantaloni dacă este prea cald, dar ai grijă să îi pui în picioare șosete subțiri din bumbac. Atunci când mergeți la plimbare, asigură-te că îi acoperi și capul cu o pălărie sau o căciulă simplă, iar când doarme ține cont să-l acoperi cu o păturică foarte subțire din bumbac sau cu un scutec.

Asigură o temperatură confortabilă în casă

Temperatura ideală în camera celui mic este de 22-24 de grade Celsius. Aceasta poate să scadă până la 18 sau 20 de grade Celsius, dar doar în cazul în care bebelușul are mai mult de 5-6 săptămâni de viață și se simte confortabil când în cameră este mai răcoare. Dacă temperatura din locuință este mai ridicată, un aer condiționat comandat de la Auchan te va ajuta să obții în întreaga casă o valoare potrivită pentru micuțul tău.

Menține o umiditate scăzută în interior

Pe lângă o temperatură confortabilă și umiditatea trebuie menținută în parametri optimi. Este recomandat ca în cameră să nu fie o umiditate mai mare de 60-65% și să utilizezi un dezumidificator dacă este nevoie. De regulă, aerul condiționat poate îndeplini și această funcție, dar este necesar să ai un termohigrometru pentru a ști cum să reglezi sursa de răcire astfel încât temperatura și umiditatea să fie menținute la valori optime.

Evită expunerea directă la soare

Cel mai periculos interval pentru timpul petrecut în aer liber, în sezonul cald, este între orele 10.00-17.00. Plimbările copilului trebuie să fie efectuate dimineața și după-amiaza, când soarele nu este puternic și se poate evita expunerea micuțului la razele ultraviolete nocive. Pielea bebelușului este foarte sensibilă și nu dispune de un filtru eficient împotriva razelor solare, astfel că cel mic poate face foarte ușor insolație. De asemenea, bebelușul nu trebuie expus nici într-o zi înnorată pentru că razele soarelui pot avea în continuare un nivel ridicat. Iar dacă te gândești să-i protejezi pielea cu creme sau spray-uri, nu uita că micuțul trebuie să aibă peste 6 luni ca să îi poți aplica astfel de produse.

Acordă atenție igienei bebelușului

În zilele toride este recomandat să îi faci celui mic una sau două băi călduțe ca să îl răcorești și să-i menții pielea curată. Spală cu atenție zona din gâtului, subrațului și pliurilor pentru că bebelușul poate transpira mai mult în aceste părți ale corpului, dar printr-o igienă corespunzătoare vei evita ca pielea lui să se irite.

Hidratează și alimentează copilul corespunzător

În mod normal, bebelușul alăptat la sân primește din lapte cantitatea necesară de hrană și lichide. Totuși, chiar dacă nu se observă transpirație pe corpul micuțului, acesta se poate deshidrata. Agitația, pielea caldă la atingere, fața congestionată sau respirația rapidă sunt semne ale deshidratării, așa că ai grijă să suplimentezi cantitatea de lichide în zilele caniculare. Deoarece copiii sub 6 luni alăptați exclusiv la sân nu au voie să bea apă, sunt de mare ajutor mesele mai dese și în cantități mici. În cazul în care micuțul este hrănit artificial sau s-a început deja diversificarea, trebuie să-i oferi apă specială pentru bebeluși sau apă fiartă și răcită. În ceea ce privește alimentația, dacă bebelușul este mai mare de 6 luni, este indicat să-i oferi produse ușoare, ușor de digerat, cum sunt fructele și legumele.

Temperaturile ridicate îi pot provoca disconfort micuțului tău, de aceea trebuie să te asiguri că are parte de cea mai bună îngrijire. Bebelușul nu poate spune ce anume îl deranjează, astfel că întreaga responsabilitate pentru confortul său le revine părinților, care trebuie să știe ce au de făcut pentru ca cel mic să fie întotdeauna relaxat și sănătos.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare