Invitație la prima transmisiune live on-line cultura alternativă iulie 2018

In perioada aprilie 2018-iulie 2019, Asociația Culturală Flower Power derulează Proiectul ”Cultura Alternativă”, proiect selectat spre finanțare în cadrul POCA 2014-2020, cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European.

Proiectul își propune să consolideze capacitatea ONG-urilor și a actorilor relevanți din domeniul cultural de a iniția, promova, implementa și monitoriza politici publice adaptate contextului cultural actual din România, în vederea îmbunătățirii și sincronizării acestuia cu mediul cultural european și internațional și să formuleze  o propunere alternativă cu privire la Statutul artistului în România.

Proiectul se află, în acest moment, în etapa de Dezvoltare a instrumentelor de evaluare a impactului mixului legislativ actual din România asupra artiștilor din toate domeniile culturale. Prima modalitate de evaluare a percepției efectelor legislației actuale de către artiști este sondajul deschis pe website-ul proiectului, www.statutulartistului.ro. Sondajul, realizat sub forma unui chestionar, este primul de acest tip pus la dispoziția tuturor artiștilor și operatorilor culturali din România, indiferent de domeniul artistic în care se exprimă.

Concomitent cu completarea sondajului, realizat în urma consultărilor cu experții implicați în proiect de sociologul Ionela Șufaru, se lucrează la studiul comparativ care are drept subiect de analiză, condiția artistului din cinci țări din Europa. În cadrul studiului, sunt analizate și comparate condițiile în care piața culturală și viața artiștilor funcționează și sunt reglementate în  Franța, Germania, Danemarca, Slovacia, Marea Britanie. Studiul calitativ este realizat de Corina Andrei-doctor în științe politice și va cuprinde nu doar datele și analiza peisajului cultural din țările respective, dar și studii de caz, interviuri cu artiști și operatori culturali care trăiesc în aceste țări. Scopul studiului este de a oferi modele de bune practici și de a furniza date despre modalități diverse de abordare a metodelor de susținere și îmbunătățire a condiției artistului în alte țări europene.

Echipa de proiect lucrează, în această perioadă, la pregătirea etapei imediat următoare a proiectului: crearea unei rețele virtuale de comunicare între mediul cultural și mediul civic și întâlnirile specializate cu artiștii din țară, in vederea identificării nevoilor specifice din principalele domenii culturale din România.

Acestea sunt cele două metode propuse de proiectul  ”Cultura Alternativă” pentru atingerea unuia dintre obiectivele specifice Dezvoltarea mecanismelor de consolidare a dialogului social și civic.

Crearea rețelei virtuale de comunicare va începe prin organizarea unei serii de webinarii în care se vor dezbate diverse teme de interes pentru toți reprezentanții zonei artistice, dar și civice.La webinarii vor fi invitați specialiști în diverse domenii culturale, care pot oferi o imagine asupra peisajului cultural și administrativ din zona culturală, în acest moment. Webinariile vor putea fi urmărite on-line, pe site-ul proiectului și pe pagina de facebook dedicată acestuia. Cei care se vor înscrie la webinar, vor putea formula întrebări în direct, prin intermediul paginii de facebook. Ei vor putea intra, astfel, în dialog cu specialiștii invitați și se vor putea implica activ în activitățile proiectului. (În doar câteva zile, veți primi pe adresa aflată în baza noastră de date, invitația la primul webinar Cultura Alternativă.)

Al doilea pas în facilitarea dialogului social, vor fi întâlnirile la masa discuțiilor. Facilitatorul întâlnirilor va fi regizorul de teatru Adriana Zaharia, expert facilitare dialog social în echipa ”Cultura Alternativă”. Întâlnirile vor crea cadrul necesar comunicării artiștilor din diverse domenii culturale, pe problematica specifică domeniului în care își desfășoară activitatea. Vor exista cinci întâlniri, dedicate domeniilor Arte vizuale, Muzică, Dans și coregrafie, Teatru și Film, Televiziune și alte arte. Fiecare întâlnire va da ocazia unui număr de 20 de artiști invitați să participe la dezbateri și să formuleze propuneri. Întâlnirile vor fi organizate în următoarele orașe: București, Timișoara, Cluj, Iași,Târgu Mureș. Vor fi discutate nevoile artiștilor din fiecare domeniu, propunerile și observațiile lor pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru, a libertății, mobilității și protecției sociale a artiștilor independenți.

Proiectul ”Cultura Alternativă” a apărut ca răspuns la nevoia de îmbunătățire a  statutului socio-profesional și a condiției creatorului, în România, în urma participării  în 2016 a Asociației Culturale Flower Power  la consultările organizate de Ministerul Culturii și Identității Naționale în vederea realizării Strategiei Culturale pe perioada 2016-2020.  Printre obiectivele generale, formulate în cadrul acestei strategii, se numără și Îmbunătățirea statutului socio-profesional și a condiției creatorului.

Elaborarea de măsuri și politici culturale care să contribuie la dezvoltarea unui mediu favorabil pentru libertatea de exprimare artistică și care să asigure condițiile materiale pentru facilitarea exprimării talentului creator este necesară pentru a asigura un rol proeminent al culturii în societate. Recomandarea privind Condiția Artistului (UNESCO – Belgrad, 1980), Declarația finală a Congresului Mondial asupra aplicării Recomandărilor privind Condiția Artistului (UNESCO – Paris, 1997) și Conferința „Politici pentru dezvoltare în cultură“ (UNESCO – Stockholm, 1998) sunt doar câteva repere care indică nevoia definirii clare a tuturor drepturilor care derivă din funcția socială a creatorului, precum şi a drepturilor şi libertăților care se cuvin oricărui cetăţean (morale, economice sau de securitate socială etc.) inclusiv prin crearea unor condiţii materiale şi sociale care să faciliteze exprimarea talentului creativ.”(pagina 108,Strategia pentru Cultură și Patrimoniu Național 2016-2022-Ministerul Culturii).

 

În luna iunie a acestui an, UNESCO a anunțat desfășurarea, până pe 23 noiembrie 2018, a unui studiu global privind politicile și măsurile luate în întreaga lume pentru a sprijini drepturile economice și sociale ale artiștilor. După cum reiese din Raportul Global al UNESCO din 2018, privind reformularea politicilor culturale, ”ocuparea forței de muncă și statutul social al artistului continuă să fie precare, cu acces scăzut la asigurările sociale, la pensii și la alte prevederi sociale.  

Recomandarea adoptată de Conferința Generală a UNESCO în 1980, a invitat guvernele să îmbunătățească statutul profesional, social și economic al artiștilor, prin implementarea politicilor și măsurilor legate de formare, securitate socială, ocuparea forței de muncă, condiții de venit și fiscalitate, mobilitate și libertate de expresie.” .  (https://statutulartistului.ro/unesco-lanseaza-un-survey-mondial-privind-conditia-artistului/)

Vestea sondajului UNESCO este încă un impuls pozitiv pentru echipa Proiectului ”Cultura Alternativă” și un motiv în plus pentru a invita, din nou, artiștii și operatorii culturali, precum și instituțiile publice din domeniul culturii să participle la activitățile și întâlnirile propuse de proiect în București și în alte orașe din țară, în sprijinul identificării și adoptării unor măsuri concrete de îmbunătățire a condiției artiștilor din România.

Mai multe detalii despre proiect și știri și informații actualizate pas cu pas,  pe website:

www.statutulartistului.ro,

Pagini de socializare:

https://www.facebook.com/statutulartistului ,

https://www.linkedin.com/in/cultura-alternativa-042365164/ sau

https://www.linkedin.com/company

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. O plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii, o publicație online care îşi propune să-și încânte vizitatorii, să-i fascineze, să-i surprindă şi să-i reţină în mrejele paginilor ei.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare